Ztráty? Odhadem tak milion za měsíc, a propuštění devíti lidí, bilancuje Kašpárek uzavření Fieldu

Radek Kašpárek z MasterChefa

Radek Kašpárek z MasterChefa Zdroj: TV Nova, Instagram, archiv R. Kašpárka

Interiér podniku
Candát, kedlubna, křen, quinoa.
Křepelka, pinie, ostružina, sláma.
Rebarbora, grep, smetana, palačinky.
Siven, miso, jablko, cider.
6
Fotogalerie

Uplynulý týden se život v tuzemských městech začal vracet k běžnému rytmu, do něhož nepochybně patří i návštěva restaurací. V pondělí 25. května se po několika týdnech otevřely i dveře jedné ze dvou michelinských restaurací  v Praze – ve Fieldu. Kolik stálo uzavření známého podniku a jak se tamní tým přizpůsobil hygienickým podmínkám?

„Předběžně je to milion za každý měsíc, ale přesné škody budeme teprve vyčíslovat. Využili jsme program Antivirus, tedy 80 procent platu zaměstnanců. V současné době jednáme s pronajímatelem, který je naštěstí vstřícný, a tak bychom mohli využít ještě pomoc státu s nájemným,“ přibližuje šéfkuchař Radek Kašpárek.

Většinu zaměstnanců se vedení podařilo udržet, propustit ale museli devět lidí. „Pokud se bude dařit, rádi bychom je nabrali zpátky,“ říká Kašpárek.

Více než polovinu hostů Fieldu v centru Prahy dosud tvořili cizinci, o které ale Praha kvůli zavřeným hranicím přišla. Radek Kašpárek ale situaci vnímá jako výzvu k oslovení nových českých zákazníků.

„Koncept zůstává stejný, rádi bychom uvítali hosty, kteří by chtěli vyzkoušet michelinský zážitek za přátelské ceny,“ přibližuje Kašpárek. Ve Fieldu proto zlevnili. Například tříchodové menu s kávou vyjde na 590 korun, dva chody s kávou potom 490 korun. Nově bude restaurace nabízet šestichodové degustační menu za 1 800 korun. 

„Rezervace na rozjezd máme pěkné. Uvidíme ale, jak to bude dál a jak bude vypadat léto,“ dodává šéfkuchař.

Kvůli nutným rozestupům z Fieldu odstranili dva stoly. Celkově se tedy z kapacity 42 hostů dostali na 25 až 34. Práce v rukavicích a rouškách je ovšem pro celý tým trochu obtížnější. Ve Fieldu pak nyní uvažují i o předzahrádce.

Jak bude celý byznys kolem Fieldu a gastroprovozů obecně fungovat v dalších měsících je podle Kašpárka věštění z křišťálové koule. Doufám, že už příští rok bude veselejší,“ uzavírá Radek Kašpárek.