Americký milionář popularizuje bitcoin. Fanouškům na sociálních sítích posílá peníze na jeho koupi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Filantrop, milionář a investor Bill Pulte
Bitcoinový bankomat
3
Fotogalerie

Známý filantrop, milionář a investor Bill Pulte, kterého jen na Twitteru sledují tři miliony fanoušků, rozšiřuje své dobročinné aktivity. Zaměřil se na popularizaci kryptoměn.

Pulte nedávno na Twitteru ohlásil, že náhodně vybraným uživatelům, kteří budou komentovat či sdílet jeho příspěvky na sociální síti, začne pomocí aplikace CashApp posílat peníze na nákup bitcoinu. Neupřesnil však, jak kontroluje, zda prostředky opravdu posloužily k pořízení virtuální měny.

Krátce po svém oznámení už ale Pulte začal plnit veřejně přístupný dokument, který jeho filantropické aktivity zaznamenává. Ke koupi bitcoinu zatím přispěl šestici lidí celkovou částkou 625 dolarů. Ačkoliv sama o sobě vysoká není, milionář tvrdí, že lidem další jmění vynese jím očekávané zhodnocení bitcoinu.

„Proč rozdávám bitcoin? Protože abychom mohli pomoci co nejvíce lidem, musíme používat technologii budoucnosti,“ upřesnil. Kryptoměnové komunitě podle něj uniká velká příležitost k popularizaci digitálních mincí. Pokud chtějí zastánci bitcoinu docílit jeho masové adopce, měli by se ho snažit distribuovat za pomoci sociálních sítí.

„Virtuální měny obecně mohou navíc pomoci nejchudším lidem na světě, obzvláště těm bez přístupu k vlastnímu bankovnímu účtu,“ řekl Pulte serveru Cointelegraph.

Milionář zatím letos rozdal přes 155 tisíc dolarů na nejrůznější účely, jako jsou příspěvek na pomoc v době koronaviru, peníze na jídlo či dárky od pěti dolarů po 20 tisíc dolarů.

Vůči jeho aktivitám se ale objevují i kritické hlasy. Cointelegraph cituje článek pro lifestylový magazín Fatherly od Camerona LeBlanca, podle kterého je hlavním cílem amerického milionáře zlepšovat svůj vlastní mediální obraz pomocí peněz, které zdědil po svém dědečkovi Williamu Johnu Pulteovi. Ten vybudoval jednu z největších stavebních firem v USA.

Jeho vnuk ale podobná nařčení odmítá. „Zděděné peníze nerozdávám. Mé prostředky pocházejí z venture kapitálové společnosti Pulte Capital Partners,“ popsal filantrop.