Krypto-graf týdne: Zdražující bitcoin je k placení čím dál nepoužitelnější

Bitcoinová peněženka

Bitcoinová peněženka Zdroj: Michaela Szkanderová

Kryptoměny
2
Fotogalerie

Kurz nejrozšířenější kryptoměny za poslední týdny výrazně zpevnil. Rostoucí zájem na bitcoin se ale negativně projevuje na jeho využití coby platebního prostředku.

Bitcoin provázejí stejné problémy, se kterými se jeho uživatelé výrazně potýkali už na přelomu let 2017 a 2018 nebo v nedávné době držitelé etheru. Rostoucí zájem o digitální měnu se projevuje i na rostoucích transakčních poplatcích. Za zpracování platby bitcoinem musejí v současnosti jeho uživatelé uhradit transakční poplatky pohybující se v řádu několika dolarů i více.

Podle portálu Ycharts dosahuje průměrná výše transakčního poplatku téměř 12 dolarů. To je nejvyšší hodnota od konce roku 2017. Medián je pak podle serveru Bitcoinfees o tři dolary níže. V praxi lze ale na poplatcích výrazně ušetřit. Vývoj průměrné výše transakčního poplatku za poslední rokVývoj průměrné výše transakčního poplatku za poslední rok|YCharts

Například rozšířená hardwarová peněženka Trezor v době před napsáním článku umožňovala odeslání bitcoinu s potvrzením do dvaceti minut za zhruba čtyři dolary. Kdo nemá problém si s definitivním potvrzením platby počkat, ušetří ještě výrazně více.

Skokový nárůst transakčních poplatků je pro kryptoměny typický v době počínající či rozvinuté investiční mánie.

Mimo jiné proto, že část spekulantů se snaží své digitální mince dostat na kryptoměnovou burzu co nejrychleji (to znamená i za cenu přepálených poplatků), aby je dokázali výhodně prodat.

K nynějšímu ucpání bitcoinové sítě přispívá podle portálu Coindesk i dočasný pokles jejího výkonu způsobený výpadkem čínských těžařů. Těžaři poskytují z podstaty své činnosti potřebný počítačový výkon pro hladké fungování bitcoinového systému plateb.

Relativně malou část majitelů bitcoinu přitom drahé platby nemusejí trápit vůbec. Ovšem jen za předpokladu, že používají digitální peněženky podporující poměrně nové technologické řešení s názvem Lightning Network.

To představuje speciální sekundární vrstvu nasazenou na bitcoinovou síť. Cílem tohoto řešení je radikálně zlevnit platby kryptoměnou tak, aby se poplatky smrskly z několika dolarů na v přepočtu několik haléřů. Takové vymoženosti podporují například peněženky Phoenix či BlueWallet.

„Bohužel se toto řešení nedaří popularizovat a lidé ho příliš nevyužívají. Pravděpodobně se obávají o bezpečnost transakcí, nebo si nejsou vědomi nových možností,“ uvedl v létě pro E15 ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Zajímáte se o kryptoměny? Připojte se do speciální facebookové skupiny E15 >>> KryptoměnyKryptoměny|e15