NA TISÍC PROCENT: Bitcoin prudce sílí. Je větší riziko držet kryptoměnu, nebo českou korunu?

Kryptoměny

Kryptoměny Zdroj: e15

Experimentální kryptoměnové portfolio E15 zase roste. Další shrnující článek o vývoji jeho hodnoty vydáváme v době, kdy je celkem snadné podlehnout představě o bitcoinu jakožto zlatém investičním grálu. Obzvláště, pokud musíte platit českou korunou. Nejrozšířenější kryptoměna právě překonala svá roční maxima. Bitcoin posílil na více než 12 400 dolarů za digitální minci poté, co PayPal ohlásil, že umožní svým uživatelům obchodovat s digitálními měnami. Neuškodí ale zmínit širší perspektivu, protože kvůli krátkodobé spekulaci jsme digitální mince nenakupovali. 

Ve druhé polovině října se na trzích sešla konstelace, díky které se držba bitcoinu a spol. jeví jako velice racionální rozhodnutí. Včera po delší době nastala situace, kdy přední americké indexy klesly, ale kurz bitcoinu zapsal znatelný – více než dvouprocentní – růst. Dnes kryptoměna zpevnila ještě více díky oznámení PayPalu.

Zejména ale právě jistá cenová svébytnost nesvázaná tradičními trhy má patřit kromě potenciálu explozivního růstu mezi hlavní investiční výhody kryptoměn. Upřímně řečeno, držitelé digitálních měn nejspíše čekali, že podobných důkazů unikátnosti bitcoinu nasbírají během trvání koronakrize o něco více... Zatímco euforie z pozitivních zpráv může brzy odeznít s tím, jak si spekulanti začnou vybírat krátkodobé zisky, právě vztah k akciím, dalším investičním nástrojům a standardním měnám zřejmě bude bitcoin definovat nejvíce. 

Z pohledu vývoje hodnoty experimentálního investičního portfolia serveru E15 se však červnový nákup kryptoměn nadále jeví jako dobrá volba. Po říjnovém updatu jsme 35 procent v plusu.

Relativní ochlazení trendu DeFi a zájmu o virtuální měnu nás tolik trápit nemusí, neboť největší váhu v portfoliu E15 má bitcoin. A to mimo jiné právě kvůli koronavirem podkopané makroekonomické situaci.

Ještě jinak se totiž bitcoin jeví z našeho pohledu zaměstnanců, kteří mají většinu svých příjmů v tuzemské měně. Tedy takové, ze které inflace užírá nejvíce hodnoty v celé Evropské unii, přes tři procenta za rok. Navíc skutečnost, že Česko je už zase „best in covid“, koruně také úplně nenahrává, a tak si leckdo třeba vzpomene na její jarní kurz vůči dolaru.

Ten byl tehdy o deset procent silnější než dnes. V případě opakování těchto forexových šoků by tak korunová hodnota kryptoměnového portfolia znatelně vzrostla bez ohledu na to, jak se bitcoinu a spol. daří, nebo nedaří kopírovat vývoj hodnoty akcií. Důležité je připomenout, že většina obchodů s kryptoměnou se vypořádává právě v dolarech.

Připojte se do speciální facebookové skupiny E15 a žádný článek o digitálních měnách vám neunikne >>>

Český spekulant se tedy podobným úvahám běžným spíše v rozvojových zemích nevyhne, nechce-li využívat sítě „bitcoinmatů“, automatů na kryptoměnu.

Pořád by měl však pamatovat na to, že koruna sice prodělala desetiprocentní skok vůči dolaru během půl roku, v případě kryptoměn jsou ale podobné výkyvy zcela běžnou denní agendou. Obezřetnosti při spekulaci na růst digitálních měn nikdy není dost. 

Co se našeho portfolia týče, jak už bylo uvedeno, hlásíme spokojenost.