Bitcoin je na tom v zásadním ohledu výrazně lépe, než když stál 60 tisíc dolarů. Zatím

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: E15

Krach, selhání vlhkých snů libertariánů, poslední ať zhasne, budoucnost stejně bude temná. Zhruba podobné hlášky a nálady provázejí aktuální cenový pád bitcoinu. Alespoň tedy na sociálních sítích bitcoinových skeptiků.

Na webu, který zaznamenává anglickojazyčné mediální deklarace smrti bitcoinu a kryptoměn vůbec, postupně přibývají nová a nová parte. A výpis nejspíš bude dál pokračovat, přece jen období medvědího trhu ani u bitcoinu obvykle netrvá pár dní.

Na druhou stranu právě v takových situacích neuškodí odhlédnout od vývoje ceny kryptoměny za poslední rok. Základní aspekty jejího fungování jsou ve skutečnosti stále ještě ve velmi dobré kondici. Podrobnosti v aktuálním kryptografu týdne.

Připomeňte si stručné vysvětlení základních vlastností bitcoinu:

Nejrozšířenější kryptoměna prodělává tak trochu návrat do minulosti. Její kurz je na tom zhruba o několik stovek dolarů lépe než v prosinci roku 2017.

Jenže ještě něco jiného ukazuje takzvaný hashrate, tedy údaj o výpočetním výkonu, který na podporu fungování bitcoinu (a vlastních zisků) vynakládají takzvaní těžaři. A ten je v porovnání s prosincem 2017 zhruba desetinásobný. Dokonce se drží výše než v listopadu, kdy jeden bitcoin vyšel na více než 60 tisíc dolarů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!