Bitcoin je nejdražší od loňského června. Pomohl mu krach Silicon Valley Bank

Bitcoin díky nejistotě v americkém bankovním sektoru posiluje.

Bitcoin díky nejistotě v americkém bankovním sektoru posiluje. Zdroj: Midjourney

Nejznámější kryptoměna bitcoin už čtvrtý den v řadě mohutně posiluje. Během úterý zpevnila o více než sedm procent a dostala se na hodnotu kolem 26 tisíc dolarů, zhruba 576 tisíc korun. Kryptoměna je tak nejsilnější od loňského června. Podle analytiků těží z chaosu na světových finančních trzích, který vyvolal nečekaný pád amerických bank Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank.

Bitcoin od pádu SVB, k němuž došlo minulý pátek, posílil přibližně o třicet procent. „Zatímco nad Silicon Valley se stahují temná mračna, bitcoin raketově roste,“ uvedla pro agenturu Bloomberg hlavní analytička finančních trhů ve společnosti City Index Fiona Cincottová.

„Kryptoměny si prodlužují svoji působivou jízdu, protože tradiční banky mají potíže udržet si důvěru zákazníků,“ dodala Cincottová. „Z napětí na finančních trzích budou patrně těžit zlato a bitcoin,“ přidala se analytička Noelle Achesonová, která dříve působila v kryptoměnové firmě Genesis.

Americká Silicon Valley Bank, hlavní finanční partner venture kapitálových projektů v USA, zkrachovala během pouhých 48 hodin. Její překvapivě rychlý kolaps způsobily především masivní výběry prostředků venture kapitálových společností. Američtí regulátoři následně podnikli kroky k posílení národního bankovního sektoru včetně příslibu plné ochrany vkladatelů. 

Nejistota v bankovním sektoru na základě mínění odborníků patrně přiměje americkou centrální banku Fed k tomu, aby příští týden ustoupila od záměru zvýšit úrokové sazby. 

Ceny kryptoměn díky tomu zažívají renesanci po loňském ztrátovém roce, kdy se investoři vzhledem k růstu úrokových sazeb zbavovali rizikových aktiv. Reputaci bitcoinu v roce 2022 neprospěl ani pád významných kryptoměnových firem v čele s burzou FTX.