Bitcoin prolomil další cenový rekord, vystoupil nad 63 tisíc dolarů

Bitcoin dál boří rekordy.

Bitcoin dál boří rekordy. Zdroj: profimedia

.
2
Fotogalerie

Bitcoin zdolal další rekord, před polednem se obchodoval za více než 63 tisíc dolarů, v přepočtu asi 1,38 milionu korun. Poté kurz této nejznámější kryptoměny světa klesl zhruba na 62 600 dolarů. Od začátku roku se hodnota bitcoinu více než zdvojnásobila, vyplývá z grafů na specializovaných webech. Bitcoin vystoupil na rekordní hodnotu den předtím, než se na trhu Nasdaq v New Yorku začne obchodovat s akciemi společnosti Coinbase Global, což je provozovatel největší kryptoměnové burzy v USA.

Nárůst kurzu bitcoinu podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy souvisí právě se středečním vstupem společnosti Coinbase na burzu, což kryptoměny dál popularizuje. Půjde přitom o první vstup na burzu některé z významných společností z oboru kryptoměn.

Tento týden se ale zároveň objevily hlasy, že by vlády po celém světě mohly začít podnikat kroky proti používání bitcoinu a dalších kryptoměn. V rozhovoru na televizní stanici CNBC to uvedl Jesse Powell, což je spoluzakladatel a výkonný ředitel přední bitcoinové burzy Kraken. Řada významných činitelů, včetně americké ministryně financí Janet Yellenové a šéfky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové, už vyjádřila obavy v souvislosti s používáním kryptoměn k praní špinavých peněz, financování terorismu a dalším nezákonným aktivitám.

„Bitcoin v současnosti platí za jedno z nejvýnosnějších aktiv a vstup Coinbase na burzu jeho důvěryhodnost podporuje. Hodnota tohoto digitálního zlata totiž stojí a padá v důvěře v něj. V současnosti jsme svědky něčeho, co by se dalo nazvat digitální zlatou horečkou. Objem obchodů s kryptoměnami v Česku se v prvním čtvrtletí meziročně ztrojnásobil,“ uvedl ředitel obchodníka Bitstock.com Martin Stránský.

Spolu s bitcoinem se zvyšují i ceny některých dalších digitálních měn. Například cena etherea se dostala nad 2230 dolarů, což je také rekord. Investice do kryptoměn v poslední době obhajují i některé věhlasné společnosti, například banka BNY Mellon, platební společnost Mastercard či výrobce elektromobilů Tesla. Ten už dříve oznámil, že investoval 1,5 miliardy dolarů do bitcoinů.