Kryptograf týdne: Držitelé etheru jsou na tom o dost lépe než před rokem

Logo etheru

Logo etheru Zdroj: profimedia/E15

Jak se letos vyvíjel poměr ziskových a ztrátových etherových adres
2
Fotogalerie

Většině držitelů kryptoměny ether se jejich investice od začátku pandemie koronaviru v březnu zhodnotila, uvádí analýza společnosti IntoTheBlock. Spekulantů, kteří se nebáli během koronakrize nakupovat digitální mince, tak zřejmě bylo nezanedbatelné množství. V současnosti přitom ether stojí přes 330 dolarů a je nejdražší za 12 měsíců.

Počet etherových adres, na nichž vzrostla hodnota po nákupu digitálních mincí, dosahuje téměř 32 milionů. To je o milion více, než dosahuje celkový počet adres, na kterých je uložen alespoň zlomek bitcoinu.

Kryptoměnovou adresu ovšem nelze automaticky zaměňovat s počtem držitelů virtuálních mincí nebo množstvím virtuálních peněženek. Každá může vytvářet adresy pro příjem etheru či bitcoinu v neomezeném množství.

Přesto i statistiky týkající se počtu adres výpovědní hodnotu o stavu trhu mají a často se používají. Orientační představu o řádovém počtu investorů dávají, respektive takto s údaji analýza blockchainové společnosti IntoTheBlock pracuje.

Když ether stál přes tři stovky dolarů naposledy před rokem, počet „ziskových“ adres dosahoval sotva poloviny. Aktuální údaje podle serveru Cointelegraph dokazují, že na miliony adres „přistály“ ethery v době, kdy se cena jedné virtuální mince nacházela pod 200 dolary.

V březnu, v době bezprecedentního propadu finančních trhů, klesla cenovka etheru dokonce až ke stovce dolarů. O několik měsíců později tedy vystřelila na trojnásobek. Jak se letos vyvíjel poměr ziskových a ztrátových etherových adresJak se letos vyvíjel poměr ziskových a ztrátových etherových adres|IntoTheBlock

Zájem o ether v současnosti souvisí také s trendem takzvaných decentralizovaných financí (DeFi), které umožňují mimo jiné půjčování digitálních mincí se slušným úrokem.

V době mimořádně nízkých úrokových sazeb v důsledku politiky centrálních bank proto DeFi láká spekulanty s velmi nízkou averzí k riziku. A právě pomocí etheru je často nutné uhradit „poplatky“ za zpracování decentralizovaných finančních operací.