Bitcoin roste nejvýrazněji za dlouhé měsíce. Analytička varuje před optimismem

Bitcoinová peněženka

Bitcoinová peněženka Zdroj: Michaela Szkanderová

Cena kryptoměny bitcoin v posledních dnech vzrostla. Na její posílení obvykle reagují tvůrci internetových memů.
Cena kryptoměny bitcoin v posledních dnech vzrostla. Na její posílení obvykle reagují tvůrci internetových memů.
Cena kryptoměny bitcoin v posledních dnech vzrostla. Na její posílení obvykle reagují tvůrci internetových memů.
Cena kryptoměny bitcoin v posledních dnech vzrostla. Na její posílení obvykle reagují tvůrci internetových memů.
Cena kryptoměny bitcoin v posledních dnech vzrostla. Na její posílení obvykle reagují tvůrci internetových memů.
8
Fotogalerie

Cena bitcoinu během úterního rána vzrostla těsně nad hranici 45 tisíc dolarů za virtuální minci. To je nejvyšší hodnota za poslední dva měsíce. Kryptoměna podle agentury Bloomberg posilovala už pátý den v řadě. Pohyb bitcoinu kopíruje i druhá největší kryptoměna ether. Část expertů nicméně nevylučuje další propad bitcoinu a spol. v souvislosti se změnou monetární politiky americké centrální banky Fed.

K optimismu držitelů virtuálních měn přispívají zprávy o vstupu burzovně obchodovaného fondu ETF Valkyrie Bitcoin Miners specializovaného na těžbu kryptoměn na technologický parket Nasdaq. Na něm již působí dva obdobné fondy, uvádí server Coindesk.

Další rozbuškou optimismu kryptoinvestorů je informace, že kanadská pobočka poradenské společnosti KPMG dvojici nejrozšířenějších digitálních měn přidává do své firemní rozvahy. Neupřesnila však, v jakém objemu.

Od 24. ledna, kdy dosáhl zhruba půlročního minima, si bitcoin připsal přibližně 35 procent. Loni v listopadu nejznámější kryptoměna dosáhla maxima, téměř 69 tisíc dolarů. Cenou se tak poprvé po více než dvou měsících dostala nad svůj padesátidenní průměr, což některé technické analýzy popisují jako důležitý bod, odkud by mohl bitcoin nabrat růstovou trajektorii a dát zapomenout na nedávnou korekci.

Na co si dát pozor při investici do kryptoměn? Podívejte se na video:

Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

„Investoři se už po lednovém propadu tolik nebojí rizikovějších aktiv,“ vysvětluje Bloombergu vedoucí analytička americké finanční skupiny Ally Financial Lindsey Bellová s dodatkem, že obecně trhy ještě nemusejí mít to nejhorší za sebou. Důvodem je nejistota na několika frontách, zejména prý v otázce toho, jak intenzivně začne Fed a další centrální banky bojovat proti inflaci.

„Dokud se bitcoin nestabilizuje nad hladinou čtyřiceti tisíc dolarů, zůstane v zajetí sestupné tendence a nelze vyloučit další oslabení,“ uvedl minulý týden analytik Fundstratu Mark Newton.

Agentura Bloomberg současně upozorňuje na aktuálně poměrně vysokou korelaci ceny akcií z indexu Nasdaq a kurzů kryptoměn. Tato vazba má v současnosti sílu 0,43, přičemž platí, že údaje v rozmezí 0,3 až 0,7 vyjadřují středně silný vztah.

„Bitcoin se tím demaskoval, ukázal, že se nejedná o digitální zlato, ale že se chová jako technologická akcie. Proto dostal tak strašně za vyučenou, a dokud se nezmění fundament, bude dostávat dál,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 investor Radovan Vávra.

Z dlouhodobějšího hlediska je však korelace mezi bitcoinem a akciemi stěží patrná, byť to neplatí pro dočasné mimořádně silné tržní výkyvy. Ty by mohl v nejbližší době vyvolat právě nečekaně jestřábí obrat Fedu.

Různé míry korelace

Korelace vyjadřuje sílu vztahu mezi dvěma proměnnými. Nabývá hodnot 0 až 1, kde hodnota 1 znamená absolutní shodu mezi proměnnými a 0 absolutní absenci jakéhokoli vztahu.

  • 0 až 0,3 – velmi slabý až neexistující vztah mezi proměnnými
  • 0,3 až 0,7 – středně silný vztah
  • 0,7 a více – velmi silný vztah

Totéž platí v opačném gardu s minusovým znaménkem, kde však jde o nepřímou úměru.

Korelace −0,8 a 0,8 jsou tedy stejně silné.

Nečekaně silná zpráva z amerického trhu práce v minulém týdnu posílila obavy investorů, že by Fed mohl přistoupit k agresivnějšímu zpřísnění měnové politiky. Nyní se investoři zaměří na údaje o inflaci za leden, které budou zveřejněny ve čtvrtek.

Řada fanoušků bitcoinu věří, že kryptoměna s omezeným množstvím „mincí“ v počtu 21 milionů kusů představuje v dlouhém horizontu vhodnou pojistku proti znehodnocování jmění. Protiargumentem jsou ale vysoké výkyvy ceny virtuálních měn či jejich relativní mládí. Nejznámější a nejstarší bitcoin teprve v lednu završil třináct let fungování.

Na růst kryptoměn obvykle reagují tvůrci internetových memů. Prohlédněte si některé jejich výtvory: