Bitcoin v kryptosvětě vyklízí pozice. Jeho tržní podíl rychle klesá

Váha bitcoinu ve světě kryptoměn v posledních týdnech významně utrpěla.

Váha bitcoinu ve světě kryptoměn v posledních týdnech významně utrpěla. Zdroj: profimedia

Váha bitcoinu ve světě kryptoměn v posledních týdnech významně utrpěla. Zatímco ještě na počátku letošního roku představoval bitcoin 70 procent hodnoty celého kryptoměnového světa, po květnovém otřesu trhu klesl jeho podíl na 39 procent. Bitcoinová dominance ve světě virtuálních měn je tak nejslabší od listopadu roku 2018, kdy stál bitcoin takřka desetkrát méně.

Význam stále ještě nejpopulárnější virtuální mince je zároveň poblíž svého historického minima, vůbec nejnižší podíl měl bitcoin na trhu před třemi lety. Tehdy představoval přesnou třetinu trhu. 

„Rozšiřování palety akceptovaných kryptoměn vede k poklesu podílu původních kryptoměn,“ vysvětluje Aleš Prandstetter, šéf obchodníka s cennými papíry eFrank.cz. Jen během letoška vzrostl počet kryptoměn zhruba o třetinu na necelých deset tisíc.

„Neustálý růst počtu kryptoměn sám o sobě zvyšuje celkovou tržní kapitalizaci a může tak snižovat podíl největších měn. Ceny některých známých kryptoměn zároveň rostly v posledních týdnech před propadem ještě rychleji než cena bitcoinu, jako typicky ether,“ uvádí analytik J&T Banky Pavel Ryska. K nejvýraznějšímu skokovému propadu bitcoinové dominance z více než 60 procent přitom došlo jen během uplynulých dvou měsíců.

Peníze v rámci trhu přesměroval i stále hlasitější požadavek na ekologii kryptoměn. „Typicky některé instituce z řad investorů začaly směrovat své zraky na kryptoměny, které méně zatěžují životní prostředí. Jde zejména o kryptoměny nevyužívající koncept klasické těžby, jak ji známe u bitcoinu,“ dodává člen vedení společnosti XTB Michael Kopta. Příkladem je projekt Cardano nebo právě ether, jehož technologickou platformu Ethereum odklon od těžby virtuálních mincí čeká.

Zatímco od počátku roku do květnového vrcholu kryptoměnového trhu bitcoin podražil na dvojnásobek, tak celý trh vyrostl podstatně rychleji, a to zhruba na 3,5násobek. 

Globální kryptoměnová dvojka ether za stejnou dobu vzrostla na bezmála čtyřnásobek, přičemž během velkého květnového propadu poklesla stejnou měrou jako bitcoin, tedy zhruba o třetinu. Výsledkem je tak nová struktura trhu, kdy bitcoin a ether mají k sobě svou celkovou hodnotou nejblíže od poloviny roku 2017, tedy v dobách, kdy kryptoměny představovaly zcela okrajové investorské téma. 

Váha etheru na celém kryptotrhu je po velkém pádu kolem dvaceti procent, tedy nejvýše za poslední dva roky. „To odpovídá rapidnímu růstu světa decentralizovaných financí, které fungují zejména na takzvaných platformových blockchainech typu Etherea. Právě jeho růst a celkově světa decentralizovaných financí do této oblasti přilákal další investory,“ dodává Kopta.

Stejně tak šest-i až osminásobně vzrostl podíl celkové hodnoty měn, jako jsou binance coin či cardano, a to z méně než jednoho procenta na tří- až čtyřprocentní podíly na globálním trhu.

„Pokud celý kryptotrh utrpí citelný a setrvalejší propad, řada retailových hráčů segment virtuálních mincí opustí. To by dominanci bitcoinu opět zvedlo,“ soudí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Na bitcoinu hrají podle ekonomů výraznější roli institucionální investoři, kteří v takové míře nepodléhají náladovým tržním poryvům.

„Taktéž je pro ně z řady regulatorních důvodů problematické investovat do jiných kryptoaktiv. Čím výraznější bude poměr institucionálních vůči retailovým hráčům, tím vyšší bude i dominance bitcoinu,“ dodává Pfeiler.