Bitcoin zdražil za týden téměř o polovinu, jeho dominance sílí

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Bitcoin
3
Fotogalerie

Postavení bitcoinu ve světě kryptoměn je nejsilnější za více než dva roky. Může za to aktuální prudký růst jeho ceny, za kterým kurzy ostatních virtuálních měn zaostávají.

Téměř 14 procent za posledních 24 hodin, přes 40 procent během týdne – tak lze shrnout nynější cenový skok bitcoinu. Jiné známé digitální mince nabízejí spekulantům výrazně nižší výnosy, s výjimkou etheru, jenž během sedmi dní vzrostl o třicet procent. Dominance bitcoinu vyjádřená podílem ceny jeho „mincí“ v oběhu na celkové hodnotě kryptoměnového trhu se proto nyní pohybuje kolem 62 procent. Jde o nejvyšší hodnotu od jara 2017, ukazují statistiky portálu CoinMarketCap.

Bitcoin se momentálně zbytku trhu vymyká i tím, jak se dokázal oklepat po prasknutí cenové bubliny ze závěru roku 2017. Jeho cena je nyní o třetinu vyšší než před 16 měsíci, kdy začal takzvaný medvědí trh, tedy sestupný cenový cyklus. Z desítky tehdy nejrozšířenějších kryptoměn je kromě bitcoinu v plusu už jen litecoin, a to o necelých pět procent.

Podle analýzy společnosti Genesis Capital žene kurzy kryptoměn vzhůru v první řadě zájem institucionálních investorů. Ten prý během posledního roku čtyřnásobně vzrostl.

„Bitcoinu nahrává třeba i silnější poptávka Číňanů po něm a jiných kryptoměnách. V době vyostřeného napětí v obchodních vztazích se čínská oficiální měna ocitá pod tlakem, oslabuje a hrozí je další citelně znehodnocení, což zvyšuje atraktivitu právě kryptoměn v očích Číňanů coby jakéhosi 'záložního řešení'. Čína je díky tamnímu levnému uhlí a tedy levné elektřině světovou velmocí v těžbě bitcoinu,“ popisuje ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Momentálně se tak naplňuje prognóza kryptoměnového experta Radomíra Eliáše, který nárůst až nad hodnotu 11 tisíc dolarů za jeden bitcoin očekával. V nedávném interview pro E15 ale současně uvedl, že s nástupem prázdnin, období dovolených a s tím spjatého ochlazení aktivity obchodníků zřejmě dojde k cenovému propadu bitcoinu.