Blockchain získal v Česku výrazného spojence. Technologii bitcoinu chce podporovat nové sdružení

IBM

IBM Zdroj: profimedia.cz

Technologie blockchain, kterou využívá nejznámější kryptoměna bitcoin, získala v Česku další propagátory. Podporovat její využití chce nové sdružení Blockchain Connect Czech Alliance. Mezi jeho zakladatele patří technologická firma IBM, poradenská společnost PwC ČR, advokátní kancelář Squire Patton Boggs a akcelerátor blockchainových projektů Adel.

„Naším cílem je v prvé řadě osvěta, tedy vysvětlit, co je a není blockchain a ukázat jeho praktické využití,“ popisuje ambice skupiny Jan Lamser z inkubátoru Adel.

Využití principů decentralizované databáze může podle sdružení pomoci předcházet podvodům při nákupu realit či aut, stejně jako kontrolovat bezpečnost potravin. Mezi přínosy blockchainu má patřit snížení administrativní zátěže, stejně jako vysoká míra zabezpečení a transparentnost.

„V obchodních modelech vystupuje řada subjektů, kteří hrají různé role. Ne vždy mezi nimi panuje důvěra, a proto se zajišťují papírovými smlouvami. Právě blockchain umí tuto důvěru jednoduše a digitálně zabezpečit,“ dodává Petr Ložek, vedoucí partner Consulting PwC ČR.

Další výraznou vlastností technologie je ovšem decentralizace, tedy stav, kdy „databázi“ neovládá jedna entita. Například na chodu bitcoinové sítě se s vidinou zisku podílejí tisíce „těžařů“ po celém světě. Bez adekvátní decentralizace hrozí, že se z bitcoinu stane pouhá soukromá a nepříliš efektivní databáze, varuje například jeden z nejrespektovanějších propagátorů bitcoinu Andreas Antonopoulos.

Tato rizika si ale uvědomuje Danica Šebestová, partnerka advokátní kanceláře Squire Patton Boggs. „Pro úspěšné uvedení technologie blockchain do praxe je nutná spolupráce všech zúčastněných stran, kteří se na takovém řešení chtějí podílet a dokážou z něj i profitovat. To je i naše ambice – nalézt pro jednotlivé případy optimální, jednoduché a přitom bezpečné řešení,“ uvádí Šebestová.

Nejde o jediné společnosti, které se pokoušejí potenciál blockchainu využít. Například skupina Erste již pracuje na jejím využitím v mezinárodním obchodě. Do rozvoje technologií kryptoměn investuje také tuzemská skupina Rockaway a její blockchainová divize. Na zlepšení právního ukotvení moderních platebních technologií se v Česku snaží pracovat i Česká fintech asociace.