Blockchainem proti falešným zprávám. Technologie kryptoměn může najít uplatnění i ve světě médií

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vývojáři aplikace Adblock Plus připravili rozšíření prohlížeče, které má uživatelům pomoci s rozlišováním důvěryhodných a falešných zpráv. Doplněk se od podobných iniciativ liší už jenom svým samotným technickým provedením založeném na technologii blockchain.

Za systémem stojí společnost eyeo, která je známá jako tvůrce aplikace Adblock Plus. Rozšíření Trusted News zatím funguje ve formě beta verze a je dostupné pouze v prohlížeči Chrome. Informoval o tom server Techcrunch.com.

Po instalaci rozšíření přibude uživateli v pravém horním rohu prohlížeče ikona, která informuje o důvěryhodnosti právě prohlíženého webu. Rozlišovat umí stránky důvěryhodné a problematické. Upozorní třeba i na články satirické nebo texty s atraktivním, ale klamavým titulkem, který je pouze návnadou ke zvýšení návštěvnosti webu.

Zdroje ověřuje pomocí již existujících stránek jako PolitiFact, Snopes a dalších webů, které se zaměřují na ověřování zdrojů a odhalování manipulací. Vývojáři počítají s tím, že uživatelé nebudou jen pasivně přihlížet, ale poskytnou důležitou zpětnou vazbu. O hodnocení stránek bude možné diskutovat.

Celá databáze bude propojena s technologií blockchain, která funguje na principu decentralizované účetní knihy. To samo o sobě komplikuje manipulace s uloženými daty, respektive snižuje riziko kyberútoků. Změny údajů či jejich vymazání potřebují "svolení" mnoha různých počítačů rozesetých po světě, které blockchain udržují v chodu.

"Aktivní ověřovatelé" navíc získají nárok na dosud nespecifikovanou odměnu. „Zpětná vazba pak může žít vlastním životem. Dobré připomínky lze ocenit a odměnit,“ uvedl ředitel společnosti eyeo Ben Williams.

Systém však má podle jeho kritiků ještě nedostatky. Například web ruské státní televize RT.com označil zelenou barvou za důvěryhodný, naopak třeba obsah britského Daily Mail posoudil jako problematický. Na hodnocení českých médií nemá potřebná data.