Cenový masakr krypta některé míjí. Unikají těžaři, opičí NFT i část altcoinů

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: E15

Minus padesát tři procent. O tolik od začátku roku klesl kurz nejrozšířenější kryptoměny. Z historického hlediska to pro bitcoin nijak výjimečný propad není a souvisí s cyklickým chováním jeho ceny. Přesto se řada zájemců o krypto těžko ubrání myšlenkám na to, zda v rámci ekosystému digitálních měn nejsou ostrůvky pozitivní deviace, kde se letos dalo prodělat o něco méně, když ne rovnou vydělat.

Server E15.cz přináší výběr tří oblastí ze světa krypta, které pád bitcoinu poznamenal relativně málo. Neznamená to ale, že by držitelé největší digitální měny udělali dobře, kdyby se snažili své portfolio výrazně přeskupit.

Případné frenetické přeskakování z jedné investice do druhé může snadno vést k dalšímu kumulování prodělku. Stejně jako platí, že minulé zisky nejsou zárukou těch budoucích, je tomu tak i v případě ztrát.

Ve světě kryptoměn je navíc značně složité dosáhnout diverzifikace. Obvykle totiž celý trh jede v podobném rytmu jako bitcoin či ether.

Hřbitov kryptoměn? Historický vývoj pořadí TOP 10 virtuálních mincí zachycuje infografika (údaje k srpnu daného roku – pozn. edit.). Posouvat ji lze i ručně klikáním na spodní lištu:

A graf výše ukazuje, že řada alternativních kryptoměn nakonec stejně končí na smetišti dějin. Přesto existuje pár investic, díky kterým šlo dosáhnout lepších výsledků než jen držbou bitcoinu a etheru. Mohou posloužit jako inspirace do budoucna.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!