Česká platební brána se odvrací od bitcoinu, upřednostní jiné kryptoměny

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Nejrozšířenější kryptoměna se zatím na mikrotransakce příliš nehodí, BitcoinPay ji nahradí rychle rostoucími alternativami.

Bitcoin přestává být symbolem pro platby kryptoměnou. V příštím roce s jeho podporou skončí platební brána BitcoinPay, kterou využívají čtyři stovky partnerů v Česku i cizině. Původně brněnský start-up, který má ale svůj byznys registrovaný v Londýně, chce bitcoin nahradit v současnosti prudce rostoucími alternativními digitálními měnami litecoin, bitcoin cash a dash.

Jejich hlavní výhodou v současnosti jsou nízké transakční poplatky, ty v případě bitcoinu v nejrušnějších obdobích dosahují až několika dolarů. Nejde ale o zcela nové či jediné úskalí platby bitcoinem.

„Platit jimi fyzicky na kase není vhodné, transakce musí být nejdříve zvalidovaná bitcoinovou sítí, a to může trvat i několik hodin,“ uvedl pro E15 již v lednu za BitcoinPay Daniel Houška

Mezi partnery BitcoinPay patří například internetový obchod Alza.cz, ten ale omezování platebních možností nechystá. „Plánujeme nasazení dalších kryptoměn v následujících týdnech po Vánocích,“ uvedla mluvčí Alzy Patrice Šedivá.

Bitcoinpay je v nedávné době další službou, která od akceptace bitcoinů upouští. Ještě před ní tak učinila třeba herní platforma Steam.

Ta mezi hlavní důvody uvedla například extrémní volatilitu měny v posledních měsících a stejně tak nestabilní výše poplatku za transakci. Steam podporoval bitcoin od půlky roku 2016.

V Česku ale není BitcoinPay jedinou platební bránou, jež nejrozšířenější digitální valutu podporuje. Bitcoinové transakce umožňuje například také platební brána GoPay či pokladní systém Storyous.

Podívejte se, jak může probíhat platba bitcoinem:

Video placeholde
platba bitcoiny • e15