EU chystá tvrdou regulaci stablecoinů. Jak by (ne)ochránila investory před krachem terraUSD

Podle šéfky Evropské centrální banky Christine Lagardeové nemají kryptoměny žádnou hodnotu. Nařízení MiCA možná dá její instituci právo veta na vydávání stablecoinů v EU.

Podle šéfky Evropské centrální banky Christine Lagardeové nemají kryptoměny žádnou hodnotu. Nařízení MiCA možná dá její instituci právo veta na vydávání stablecoinů v EU. Zdroj: profimedia

Monstrózní krach kryptoměn luna a na kurz dolaru navázané terraUSD (UST) vyvolal u řady politiků a centrálních bankéřů touhu uspíšit regulaci kryptoaktiv. Zřejmě nejdál zatím došla Evropská unie, která připravuje nařízení MiCA (Markets in Crypto Assets). Takzvaným stablecoinům v něm věnuje zvláštní pozornost, což vzbuzuje otázku, do jaké míry by MiCA dokázala předejít tomu, aby kvůli pádu luny a UST přišli investoři o úspory. Návrh regulace prochází zátěžovým testem ještě před tím, než se zákonodárci shodnou na jeho konečné podobě.

Z desítek miliard dolarů tržní kapitalizace na nulu. Takový je příběh kryptoměn luna a UST. Nechaly za sebou řadu lidí, kteří přišli o životní úspory a v příspěvcích na sociální síti Reddit popisovali, jak kromě peněz ztratili i chuť žít.

„Zkrátka to ukazuje, jak rychle rostoucí produkt se z toho stal a jak rychle současně narůstala míra rizikovosti,“ uvedla podle FT americká ministryně financí Janet Yellenová. „Případ terraUSD ukazuje, že stablecoiny rozhodně nemusejí být zárukou něčeho stabilního,“ uvedla v květnové zprávě o finanční stabilitě Evropská centrální banka.

Podívejte se, nač si dát pozor při investicích do kryptoměn:
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Co je stablecoin a jak se odlišovala terraUSD (UST)

Stablecoiny jsou digitální mince navázané na jiné aktivum, v tomto případě na dolar. Tvůrci stablecoinu terraUSD předpokládali, že bude na dolar navázán v poměru jedna ku jedné. Na rozdíl od konkurenčních stablecoinů tether a USD Coin nebyla terraUSD kryta žádnými aktivy z reálného světa.

Parity UST vůči dolaru dosahoval speciální algoritmus tím, že průběžně upravoval směnný kurz UST vůči luně. Tvůrcem stablecoinu terraUSD je Korejec Do Kwon, který držel bitcoinové rezervy prostřednictvím své neziskové organizace Luna Foundation Guard.

Regulace by Evropany od pádu na luně závislého stablecoinu UST teoreticky ochránila už jenom tím, že by do něj nejspíše nemohli investovat přes velké regulované

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!