Přízrak Lehman Brothers. Do kryptoměny potápějící celý trh investovaly i české fondy

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: E15

Tohle je cenový masakr mimořádný i na poměry virtuálních měn. Jedna z deseti největších kryptoměn odepsala 99 procent hodnoty během pár dní. Luna svou implozí spustila výprodej, který pod hladinu 30 tisíc dolarů potopil i nejrozšířenější bitcoin. Do luny, respektive jejích vývojářů – korejské firmy Terraform Labs – ještě před pádem kryptoměny investovala řada venture kapitálových fondů včetně těch českých. O kryptografu týdne bylo jasno ještě před pátkem.

Tržní kapitalizace luny klesla ze třiceti miliard dolarů prakticky na nulu. Komentáře na sociálních sítích nebo v britském listu The Guardian připomínají v této souvislosti krach americké banky Lehman Brothers, který v roce 2008 odstartoval ekonomickou krizi.

„Kolaps luny nemusí přinést tak závažné důsledky pro trh kryptoměn, ale rozhodně ukazuje, jak by taková událost ve stylu Lehman Brothers mohla v kryptu vypadat,“ uvedl technologický expert Guardianu Alex Hern.

Jako problematická se i v případě luny a jejího blockchainu Terra ukázala zprvu možná slibná finanční inovace. Roli derivátů obsahujících hypotéky bohatších i chudších domácností ovšem nahradil „stablecoin“ UST, který se dlouho obchodoval vůči kurzu dolaru v poměru 1:1. Což je ostatně smyslem existence těchto takzvaně stabiliních kryptoměn. V Terraform Labs na to ale šli jinou cestou než držením skutečných rezerv americké měny na svých bankovních účtech.

Co by se muselo stát, aby bitcoin umřel? Podívejte se na video:
Video placeholde
Kicomova kryptoporadna • Kicom

Stabilitu UST měl zajišťovat údajně chytrý algoritmus, který stanovoval směnný kurz UST vůči luně tak, aby síly nabídky a poptávky udržely stablecoin na jednom dolaru.

Vše fungovalo, dokud nepřišel výraznější tržní poryv, který poslal cenu luny dolů a v návaznosti na to i UST. Řešení z pohledu Terraform Labs mělo přinést neustálé „tištění“ nových a nových tokenů luna, následně dokonce i nalití hotovosti z prodeje desítek tisíc bitcoinů, které Terraform Labs držela jako rezervu. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!