Hodnota kryptoměn náhle vzrostla o téměř deset miliard dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Bitcoin
3
Fotogalerie

Držitelé virtuálních měn zažívají dobrý začátek týdne. Cena nejrozšířenějších kryptoměn během pondělního odpoledne vzrostla až o téměř 25 procent za posledních 24 hodin. Celková tržní hodnota všech digitálních mincí, které eviduje portál CoinMarketCap, povyskočila o zhruba 9 miliard dolarů na celkových 130 miliard dolarů.

Z hlavních kryptoměn roste nejvýrazněji ether, EOS a bitcoin cash. Právě jejich kurz povyskočil o více než 15 procent, v případě poslední jmenované činí nárůst 25 procent. Daří se ale také nejrozšířenějšímu bitcoinu.

Přidal devět procent a hodnota jednoho bitcoinu překročila 3850 dolarů. Všechny zmíněné kryptoměny se vyšplhaly na svá maxima za poslední měsíc.

Pozornost investorů si v poslední době ale získává zejména ether. Důvodem je blížící se technologické vylepšení. Za zhruba deset dní projde jeho protokol změnami, které mají zefektivnit datovou propustnost sítě, snížit transakční poplatky a zejména snížit tempo nově generovaných etherů o třetinu. Právě snižování počtu „mincí“, které mohou těžaři dodat do oběhu, vedl v minulosti v případě konkurenčního bitcoinu k pozdějšímu znatelnému nárůstu ceny virtuálních mincí.

Aktuální cenový vývoj částečně dává za pravdu investorovi a komentátorovi CNBC Brianu Kellymu. Ten v rozhovoru pro Cointelegraph uvedl, že cena bitcoinu je zřejmě blízko svému dnu. Hodnota kryptoměny je navíc podle něj údajně o 50 procent podhodnocená.

Panelisté na nedávné konferenci London Blockchain Week se ale shodli na o něco střízlivější předpovědi vývoje trhu kryptoaktiv v roce 2019. Ten má letos spíše než astronomické zisky charakterizovat snaha o větší využití dostupných technologií

„Následujících 12 měsíců bude ve znamení budování a dokončování nové generace blockchainové infrastruktury. V Rockaway Blockchain věříme, že projekty, které dokáží nejvíc vytěžit z momentálně nepříznivé situace na trhu, jsou právě ty, co zvládnout přitáhnout pozornost uživatele svojí praktickou využitelností,“ uvedl Dušan Kovačič, který v Rockaway Blockchain zodpovídá za oblast investic a současně na London Blockchain Week vystupoval. Velký potenciál podle něj tkví v integracii blockchainu do modelu sdílené ekonomiky.