Bitcoin zažívá nejdelší pokles ve své historii

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Cena kryptoměny bitcoin znovu překonává rekordy. Na rozdíl od roku 2017 z nich ale investoři radost nemají. 

Leden byl pro nejrozšířenější virtuální měnu již šestým měsícem v řadě, na jehož konci byla cena bitcoinu nižší než na začátku. Tak dlouhé období nepřetržitého propadu ceny bitcoin ve své desetileté historii ještě nezažil. V porovnání s kurzem z konce července, kdy pokles začal, ztratil bitcoin téměř 60 procent své hodnoty a obchoduje se za zhruba 3450 dolarů.

O jeden měsíc tak uvedený cenový vývoj překonal podobně nechvalné období z roku 2011. Tehdy se však cena bitcoinu pohybovala o dva řády níže. Prudký propad nyní zažívá celý trh digitálních měn, například druhý nejrozšířenější Ether zaznamenal od jara do podzimu loňského roku sedmiměsíční nepřetržitý pokles.

Agentura Bloomberg poznamenává, že kryptoměnám se stále nedaří stát se opravdu masovou záležitostí . Dodává, že tento druh aktiv ještě ze sebe nedokázal setřást stigma nástroje používaného pro nekalé účely. Připomíná například výzvu organizace Hamás, která žádá své přívržence, ať jí posílají finanční dary právě prostřednictvím bitcoinu.

Část spekulantů a analytiků ale naznačuje, že bitcoin a další virtuální měny by za určitých okolností mohly mít trýznivé období pomalu za sebou. „Bitcoin se nyní nachází ve stadiu konsolidace. Jeho cenová podpora leží na úrovní 3340 dolarů a pokud se nedostane pod ní, neklesne pod loňská minima,“ uvádí na twitteru konzultant Josh Rager.

Aktuální kurz bitcoinu: