Hodnota kryptoměn povyskočila o stovky milionů

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin
Bankomat na bitcoiny
Bitcoin
4
Fotogalerie

Na uzavření svého nejlepšího čtvrtletí za více než rok navázala nejrozšířenější kryptoměna prudkým růstem. Hodnota celého trhu virtuálních mincí se během 24 hodin zvýšila o 13 miliard dolarů (300 miliard korun).

Během 24 hodin cena bitcoinu poskočila o více než 15 procent a atakuje hranici pěti tisíc dolarů za jednu virtuální minci. Ostatní rozšířené kryptoměny rostou zhruba polovičním tempem. Celková hodnota trhu digitálních měn nyní přesahuje 160 miliard dolarů. Bitcoin tvoří zhruba její polovinu.

Dominantní kryptoměna tak potvrzuje dosud pozitivní letošní vývoj. Jeho cena za celé první čtvrtletí vzrostla o 11 procent. To představuje nejlepší kvartální výsledek od závěrečných měsíců roku 2017, kdy se cena bitcoinu prudce nafoukla až na 20 tisíc dolarů za virtuální minci. Této hladině se však od té doby digitální měna výrazněji nepřiblížila.

„Medvědí nálada opustila investory už před třemi měsíci,“ uvedl podle portálu CCN analytik Alex Krüger. Definitivně by to ale podle něj bitcoin potvrdil, pokud by se jeho kurz dokázal dlouhodoběji udržet nad z hlediska technických analýz důležitou hladinou 4200 dolarů za jednu "minci."

Ostatním digitálním měnám se však letos daří ještě více, přes dvě desítky z nich minimálně zdvojnásobily svou cenu. Jmenovitě jde o Tezos, Binance Coin či Basic Attention Token. Stejně se zadařilo i litecoinu. Ve vysoce volatilním světě kryptoměn obecně platí, že řada digitálních mincí roste mnohdy ještě výrazněji než bitcoin, stejně tak ale v době propadu trhu mohutněji ztrácí.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. V roce 2017 jeho hodnota vzrostla více než dvacetinásobně, posléze ale následoval podobně prudký propad.