Hodnota trhu s bitcoiny překonala bilion dolarů

Bitcoin dál boří rekordy.

Bitcoin dál boří rekordy. Zdroj: profimedia

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin se vyšplhala na další rekord, překonala 55 tisíc dolarů (1,19 milionu korun). Celková hodnota trhu s bitcoiny tak pokořila hranici bilionu dolarů (přes 21 bilionů korun). Vyplývá to z údajů webu Coindesk.

K růstu ceny bitcoinu podle serveru CNBC přispívá skutečnost, že tuto kryptoměnu akceptuje čím dál více velkých investorů a podniků. V pátek se vyšplhal až na maximum téměř 55 772 dolarů. Kolem 21:00 SEČ se jeden bitcoin podle webu Coindesk prodával za zhruba 55 058 dolarů. Za uplynulý týden si cena bitcoinu připsala 13 procent a tento měsíc stoupla už o 66 procent, napsala agentura Reuters.

Na svůj další rekord se dostala i druhá největší kryptoměna ethereum. Ve stejnou dobu se na burze Bitstamp prodávala za 1956,12 dolaru, a přidávala tak 0,8 procenta.

Poptávku po bitcoinech tento měsíc podpořilo oznámení americké společnosti Tesla, že nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů a že začne digitální měnu přijímat i jako úhradu za své elektromobily. Po kroku Tesly začali bitcoin do svých portfolií zahrnovat i někteří velcí hráči, kteří se dříve ke kryptoměnám stavěli spíše rezervovaně.

Poptávka po bitcoinech se prudce zvyšuje i v České republice. V lednu byl zájem ve srovnání s prosincem nejméně dvojnásobný, meziročně se poptávka zvýšila téměř pětkrát, ukázaly údaje společnosti Bitstock.com a serveru Kurzy.cz. V lednu se v tuzemsku prodaly bitcoiny a jiné kryptoměny zhruba za půl miliardy korun. To je meziroční nárůst o 50 procent.