ANALÝZA: Elon Musk s bitcoinem prolomil ledy. Co bude dál?

Nejbohatší muž světa bitcoinu fandí.

Nejbohatší muž světa bitcoinu fandí. Zdroj: profimedia

„Bitcoin je sakra velká inovace. Neexistuje moc alternativ zlata v době, kdy je po nich stále větší poptávka.“ Zakladatel fondu Bridgewater Ray Dalio, 2021.
„Vlastnit bitcoin je něco jako nosit v kapse účet ve švýcarské bance." (Barack Obama, 2016)
„Bitcoin je obrovský jed na krysy. Kupci kryptoměny prospívají jen díky naději, že najdou jiné lidi, kteří za bitcoiny zaplatí více. Když tomu nerozumíte, jste z toho více nadšeni." (Warren Buffet, 2018)
„I banány jsou lepší koupě než bitcoin, aspoň mají nějakou vnitřní hodnotu.“ Technologický investor a miliardář Mark Cuban, 2019.
„V tuto chvíli je to dobrá věc. Fandím mu. Jsem na večírku sice pozdě, ale kryptoměnu podporuji.“ Podnikatel Elon Musk, 2021.
11
Fotogalerie

Šéf Tesly se rozhodl pro jednou zase otřást světem. Elon Musk převedením části hotovosti automobilky Tesla do bitcoinu jen tak mimochodem do kryptoměn namočil téměř všechny americké investory. A zdá se, že cesty zpět už není. To ještě neznamená, že bitcoin teď nemohou potkat pořádné turbulence a nezamýšlené důsledky.

Když dá nejbohatší muž planety najevo, že držení hlavní rezervní měny světa není pro jeho firmu dost dobré, nezůstane to bez dopadů. Nejde jen o to, že bitcoin vzápětí propálil dosavadní cenová maxima a moderátor byznysové stanice CNBC Jim Cramer prohlašuje, že nyní je skoro větším rizikem bitcoin nevlastnit než naopak.

Bitcoin na účtech Tesly mimo jiné znamená, že na úspěch kryptoměny chtě nechtě tak trochu sází skoro všichni. Výrobce elektromobilů je totiž první firmou z prestižního širokého indexu S&P 500, která bitcoin drží. Populární „indexové“ investování tak s sebou nepřímo nese také investice do Tesly se vším, co k nim patří. A tím je právě i bitcoin. Jeho dlouhodobí držitelé i kritici se ale nyní oprávněně mohou ptát, co je vlastně pro kryptoměnu strop a kde se Muskem stržená lavina zastaví. Jen v tomto týdnu prosákly záměry ve světě kryptoměn ze strany Deutsche Telekom, Mastercard nebo nyní podle WSJ i banky Mellon.

Co o bitcoinu řekly výrazné osobnosti světa byznysu i politiky:

Euforií zmámení HODLeři (tak se v kryptohantýrce říká lidem, kteří chtějí bitcoin držet a pokud možno neprodávat) už vyhlížejí chvíli, kdy bitcoin do své rozvahy zařadí i nejmocnější centrální banka světa, americký Fed.

Při vidině kurzu kryptoměny v řádu stovek tisíc dolarů ale snadno opomenou, jaké nástrahy zřejmě ještě bitcoin potkají a zda jsou jeho budoucí nákupy ze strany centrálních bankéřů vůbec reálné. Kontroverzní může nakonec být v souvislosti s bitcoinem i samotná osoba Elona Muska a jeho Tesla.

Noční můra centrálních bank

Úvaha o centrálních bankách přitom není od věci. Pokud se etabluje bitcoin jako digitální obdoba zlata, proč by ostatně virtuální mince nemohly přistát do virtuálních trezorů centrálních bank? Ty drahé kovy v době koronakrize houfně skupují. U Fedu a dalších západních institucí ale musí bitcoin nejprve překonat dva zásadní projevy nedůvěry bankéřů.

Za prvé, šéfka ECB Christine Lagardeová či nynější ministryně financí USA a exšéfka Fedu Janet Yellenová vnímají kryptoměnu v první řadě jako nástroj nekalého financování a praní špinavých peněz. Bez ohledu na to, jak důkladně se zastánci bitcoinu snaží argumentovat, že do nelegálních činností ve skutečnosti směřuje jen zanedbatelný zlomek bitcoinů, které jsou navíc na rozdíl od hotovosti teoreticky poměrně snadno vystopovatelné.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!