Investor Radovan Vávra plánuje společný projekt s kontroverzní společností Xixoio

Známý investor a bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra bude spolupracovat s kontroverzní blockchainovou společností Xixoio.

Známý investor a bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra bude spolupracovat s kontroverzní blockchainovou společností Xixoio. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Richard Watzke z Xixoio
Společnost Xixoio budí pochybnosti expertů na finanční trhy. Ruce pryč od ní davávají i znalci tuzemské kryptoměnové scény.
3
Fotogalerie

Známý investor a bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra chystá spolupráci s blockchainovou společností Xixoio, v jejímž čele stojí podnikatel Richard Watzke. Vávrův technologický startup SimpleCell použije Watzkeho platformu a její blockchain k vydání vlastních kryptomincí. Chce tak získat prostředky pro další rozvoj. 

Podle zástupců Xixoio nabízí jejich platforma revoluční řešení, které kombinuje výhody ICO (Initial Coin Offering, emise vlastního tokenu na blockchainu s cílem získání kapitálu – pozn. red.), jako jsou nízké náklady a rychlost, a klasického IPO, tedy primárního úpisu akcií na regulované burze.

„Produkt také reaguje na aktuální energetickou krizi a s ní spojené enormní náklady na spotřebu elektrické energie,“ uvedla mluvčí firmy Lenka Keehnen.

Další podrobnosti společnost tají, odhalí je až na tiskové konferenci ve středu 16. února. Vávra potvrdil deníku E15, že bude s Xixoio spolupracovat. Ani on však své plány více komentovat nechtěl. „Počkejte si na středeční konferenci. Tam vám všechno zodpovíme,“ slíbil.

Vše, co potřebujete vědět o NFT neboli nezaměnitelném tokenu:

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Vávrův krok je poměrně překvapivý zejména z toho důvodu, že firma Xixoio na sebe v závěru loňského roku přitáhla spousty negativní publicity. Její masivní marketingová kampaň, jež vyzývala drobné investory k nákupům digitálních tokenů, vyvolala pochybnosti u expertů na finanční trhy. 

V souvislosti s Watzkeho podnikáním padala slova jako podvod, švindl či Ponziho schéma alias letadlo. Z vedení společnosti také za podivných okolností odešel předseda představenstva PPF Group Aleš Minx, jedna z výrazných osobností, kterou se projekt zaštiťoval. Vávra má naopak renomé komentátora, jenž vždy nabádá veřejnost k uvážlivému investování a není ani zvláště zapáleným příznivcem kryptoměn.    

Důvodem, proč se Vávra pouští do spolupráce s Xixoio, by teoreticky mohla být skutečnost, že jeho startup SimpleCell nedávno přišel o klíčového partnera – francouzskou společnost Sigfox. Právě na její technologii SimpleCell v Česku provozuje mobilního operátora pro internet věcí. Sigfox se nicméně kvůli pandemii a celosvětovému nedostatku čipů dostal do finančních potíží a na konci ledna vstoupil do konkurzního řízení.

SimpleCell v roce 2020 vykázal ztrátu 31,5 milionu korun při tržbách 4,3 milionu korun. Zda krach Sigfoxu souvisí s nynějším oznámením, nelze ovšem potvrdit. 

Zajímavá je také informace, že členem dozorčí rady Xixoio se před týdnem stal bývalý investiční ředitel mezinárodní těžařské a loterijní skupiny KKCG Miloslav Vyhnal, jehož společnost Pactio Invest v minulosti investovala do SimpleCellu.