Investoři do blockchainu už jsou opatrnější, říká partner Rockaway Capital Viktor Fischer

Viktor Fischer

Viktor Fischer Zdroj: Rockaway Capital

Viktor Fischer (druhý zleva)
2
Fotogalerie

Zatímco vývojáře kryptoměn a dalších blockchainových řešení současný propad trhu digitálních aktiv tolik netrápí, investoři jsou na tom jinak. Takový poznatek přivezl z nedávné sanfranciské konference Wold Digital Assets Summit Viktor Fischer, který působí jako ředitel blockchainové divize a investiční partner Rockaway Capital.

Jak náladou vývojářů a investorů do digitálních aktiv zahýbal nedávný další propad kryptoměnového trhu?

Nálada mezi vývojáři a investory se různí. Většina vývojářů není výkyvy trhu výrazně ovlivněná, protože jejich pozornost je primárně zaměřená na budování blockchainové infrastruktury budoucnosti. Výjimku tvoří skupiny vývojářů, kteří získali pro své projekty financování v průběhu tohoto roku pomocí ICO (veřejná nabídka digitální měny - pozn. red.), a nevyměnili takto získané Ethereum za bežnou měnu. Vývoj trhu způsobil, že takto nabyté Ethereum ztratilo přibližně 80 procent své hodnoty, a vystavil tak vývojáře riziku, že nebudou mít finance na dokončení jejich projektu.

Co se týká investorů, negativní situace na trhu je ovlivňuje mnohem více, a to zejména pokud se jedná o krátkodobé investice. Některé špičkové investiční společnosti nedokázaly správně odhadnout investiční riziko a jejich existence je přímo ohrožená. Všeobecně jsou teď investoři mnohem opatrnější a nejsou ochotni akceptovat vysoké valuace, které byly před půlrokem vítané.

Nehledě na to se dál konají významné konference věnované kryptoměnám a blockchainu, přestože nedávno zesnulý teoretik kryptoanarchismu Tim May jejich počet kritizoval. Co přinesla účast na konferenci WDAS v San Francisku vám?

Cílem účasti na konferenci nebyla uzavřít konkrétní dohodu, ale rozšířit povědomí o Rockaway Blockchain mezi top investory a projekty ze Silicon Valley. Klademe totiž velký důraz na budování vztahů na osobní úrovni a myslíme si, že tímto způsobem dokážeme uzavřít takové dohody, na které by lokální hráč nedosáhl.

Jak blízko je jejich realizace?

Aktuálně máme ve Spojených státech vyhlédnutých několik kvalitních projektů, se kterými aktivně spolupracujeme a zvažujeme u nich investici. Jejich jména zatím ale nechceme uvádět.

Na WDAS jste se účastnil panelu na téma, jak obstát v současném medvědím trhu. Jaký byl jeho závěr?

Závěr diskuse byl, že "když jsou věci levné, je čas nakupovat". Další tezí bylo, že zaměření na aplikaci a uživatele je klíčové pro přežití firmy v krizových časech. Vývoj ve světě investování do blockchain technologií ukazuje, že lepší pochopení trhu je klíčovým prvkem budoucího úspěchu.