Práce budoucnosti? Nejvíc roste poptávka po programátorech blockchainu, uvádí LinkedIn

Programátor, ilustrační foto

Programátor, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Profesní sociální síť LinkedIn zveřejnila analýzu ukazující, po kterých profesích vzrostla letos v USA poptávka nejvíce. Žebříček vedou vývojáři blockchainu, obecně se ale o své uplatnění nemusí obávat nikdo, kdo se podílí na zdokonalovaní umělé inteligence a na jejím nasazením v praxi.

LinkedIn registruje více než třicetinásobný nárůst poptávky po programátorech schopných spravovat informační strukturu blockchain, která je známá hlavně díky nejrozšířenější kryptoměně bitcoin. Žádáni jsou především v takzvaném Silicon Valley, ale také v New Yorku či Atlantě. Kromě blockchainu by měli tito pracovníci také dobře znát programovací jazyk solidity, orientovat se v kryptoměnách, zejména pak v ethereu, a ovládat softwarový systém Node.js.

Více než zdesetinásobení zájmu o své schopnosti by pak měli ve Spojených státech podle analýzy vnímat také odborníci na strojové učení. Mezi jejich předpokládané znalosti patří i počítačové zpracování strojového jazyka a práce s databázovým nástrojem Apache Spark.

Nadšení, se kterým firmy hledají blockchainové odborníky, je ale částečně v rozporu s reálným využitím této technologie. Nedávná analýza poradenské společnosti MERL Tech například konstatuje, že z více než čtyř desítek sledovaných blockchainových start-upů dosud ani jeden nepředstavil fungující produkt.

Se závěry dané studie navíc korespondují závěry průzkumu PwC mezi 600 korporátními šéfy v 15 zemích světa. Ten ukázal, že se o popsanou inovaci zajímá 84 procent oslovených firem. Výrazně menší část respondentů, 15 procent, však uvedla, že se v jejich firmě podařilo technologii nasadit do ostrého provozu.

„Je poněkud zarážející, jak pomalu jdou věci kupředu,“ uvedla tehdy pro agenturu Bloomberg šéfka sekce finančních služeb PwC Grainne McNamarová. „Mnoho lidí udělalo prvních pár kroků, ale pak zůstali stát na místě. Zřejmě jim dělá problém vyčíslit návratnost investice,“ dodala manažerka. Pro firmy je údajně také komplikované nahrazení či vylepšení stávající informační infrastruktury.

Blockchain je decentralizovaný řetězec, respektive informační struktura. Záznamy v ní na sebe chronologicky navazují, a řetězec tak neustále roste. Co je nejdůležitější, umožňuje předejít "padělkům" a neoprávněným zásahům. Blockchain je sdílený mezi mnoha uživateli, což má zabránit tomu, aby někdo mohl například svévolně přesměrovat tok transakcí. Díky kryptografii lze do databáze přidávat záznamy bez potřeby ověření totožnosti třetí stranou.