Krypto-graf týdne: Cena bitcoinu je už dvojnásobná v porovnání s letošním dnem

Bitcoinová peněženka

Bitcoinová peněženka Zdroj: Michaela Szkanderová

Kryptoměny E15
2
Fotogalerie

Bitcoinoví spekulanti prožívají povedený závěr týdne poté, co se hodnota nejrozšířenější kryptoměny držela v pátek odpoledne nad hodnotou 7500 dolarů. Ačkoliv pak začal bitcoin ztrácet, v porovnání se situací před zhruba pěti týdny je na tom trh digitálních mincí výrazně lépe.

Během sedmi uplynulých dnů vzrostla cena bitcoinu o zhruba sedm procent. V pátek 17. března ji však mohutný propad světových akciových trhů strhl nakrátko až na letošní dno s číslovkou 3700 dolarů.

Ani aktuální stoprocentní zotavení ale nelze vnímat bez kontextu ostatního ekonomického dění, fanoušci kryptoměn nárůst přisuzují mimo jiné aktivitám vlád a centrálních bank na podporu bojem proti koronaviru zasažených hospodářství.

Vývoj ceny bitcoinu:

Vedle neomezeného „tisknutí bankovek“ a „shazování peněz z vrtulníku“ se bitcoin může někomu jevit jako relativně bezpečné útočiště.

Počet virtuálních mincí je omezen a jednoduše natisknout nové nelze. Neexistuje ani entita, jež by případně takovými pravomocemi disponovala. Cenového propadu kryptoměny tak využila k nákupu i řada nováčků.

Připojte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15. Budete dostávat upozornění na aktuální cenové výkyvy virtuálních měn a na všechny články na dané téma >>>

Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15

Tím spíše, když vzácnost bitcoinu za necelých 20 dní výrazně vzroste. Na polovinu klesne v rámci půlení (halvingu) počet denně generovaných mincí.

Skeptičtější spekulanti by ale měli brát v potaz, že od poloviny března výrazně posílily i americké akciové trhy.

Kryptoměna se tak dosud jednoznačně neodpoutala od cenového navázání na trhy, vůči kterým má podle svých zastánců představovat alternativu a bezpečný přístav.

„Oproti akciovému trhu ale došlo v případě bitcoinu dříve k jeho stabilizaci. Po větším výprodeji, kdy byla nálada na trhu mimořádně skeptická, dochází k postupné opravě,“ uvádí Daniel Trojan z projektu Alt Club, který poskytuje školení v oblasti obchodování s digitálními měnami.

Trojan však nevylučuje, že se bitcoin v blízké době podívá ještě výrazněji níže. „Osobně bych rád viděl dokončení korekce k oblasti mezi čtyřmi až šesti tisíci dolary, která zatím z mého pohledu není finální. Nicméně hodnota šest tisíc dolarů se dosud jeví jako silná kurzová podlaha,“ dodal na základě technické analýzy Trojan.