Krypto-graf týdne: Číně se nechtěně daří živit růst virtuálních mincí. Ale jen některých

Si Ťin-Pching

Si Ťin-Pching Zdroj: profimedia/E15

Šanghaj
Šanghaj
Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v Pekingu (2017)
Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching v Pekingu (2017)
5
Fotogalerie

Čína představuje ve světě virtuálních měn stále poměrně tajemnou entitu. Peking zakázal obchodování s kryptoměnami, jednu dobu měl jejich těžbu na seznamu odvětví „na odstřel“, zároveň ale vyzývá k mohutným investicím do technologie, na které bitcoin a spol. stojí. Ze spekulací, který čínský blockchainový skok provázejí, tento týden zdá se výrazně profituje čínská obdoba měny ethereum.

Když se čínský prezident koncem října vyslovil pro podporu blockchainu, na trh kryptoměn to mělo až magický efekt v podobě prudkého růstu jejich ceny. Ten už mezitím stihl odeznít.

Kurz dominantního bitcoinu spíše mírně ztrácí, ve dvacítce nejrozšířenějších digitálních měn se přesto nachází jediná, jejíž růst poháněly prakticky celý tento týden spekulace o čínských projektech v oblasti digitálních měn.

NEO, čínská obdoba etherea, zaznamenala téměř pětinový nárůst hodnoty za posledních sedm dní. K pozitivnímu vnímání projektu přispívá podle analytiků skutečnost, že je v souladu s čínskou legislativou. Může se tedy stát základní platformou, kterou by případné mohly využívat nové čínské start-upy.

Technologická infrastruktura NEO je například vůči dominantnímu bitcoinu relativně pokročilejší, neboť umožňuje provádení takzvaných chytrých kontraktů.

Jde o naprogramované úlohy, které se aktivují splněním předem daných podmínek. Ve světě financí a byznysu mají „smart contracts“ podle svých zastánců potenciál eliminovat prostředníky a centrální autority. Funkce lze obecně využít například k nastavení výplaty uschovaných prostředků.

Peking ale vzápětí po prohlášení prezidenta Si Ťin-Pchinga o státním zájmu na rozvoji blockchainu korigoval spekulanty, aby si jeho slova nevykládali špatně. Čína prý nehodlá přiživovat divoké spekulace s virtuálními mincemi. Přitom právě to se jí mimoděk podařilo, jak napovídá zhodnocení NEO.

„Nemůžete se seznámit s blockchainem, aniž byste získali povědomí o kryptoměnách. Čili se domnívám, že uvidíme ještě mnohem větší počet lidí, kteří rozumějí bitcoinu, etheru a dalším virtuálním měnám. A budeme svědky mnohem větší adopce těchto inovací,“ popsal v rozhovoru pro Bloomberg Čchang-pcheng Čao, šéf co do objemu obchodů největší burzy virtuálních měn na světě Binance.

Vývoj hodnoty NEO: