Krypto-graf týdne: Kvůli růstu bitcoinu na 20 tisíc dolarů stále padají slova o podvodu

Ilustrační foto bitcoinové peněženky

Ilustrační foto bitcoinové peněženky Zdroj: Michaela Szkanderová

Ilustrační foto
Bitcoin
Bitcoin
Bitcoin
Vývoj ceny bitcoinu od března 2017 do března 2018
6
Fotogalerie

Před dvěma roky začala cena kryptoměny bitcoin prudce šplhat ke dvaceti tisícům dolarů za virtuální minci. O tom, zda bylo tehdejší dění kolem bitcoinu vůbec legální, nakonec zřejmě rozhodne soud.

Tento týden se opět stalo hlavním tématem mnoha debat v kryptoměnové komunitě, do jaké míry byl maniakální růst ceny bitcoinu v roce 2017 organickou záležitostí.

Podobné úvahy podnítila zpráva agentury Bloomberg, která informovala o novém poznatku amerických akademiků, podle kterých byly hlavní hybnou silou cenového rozmachu bitcoinu manipulace ze strany významné burzy Bitfinex. Vývoj ceny bitcoinu od března 2017 do března 2018Vývoj ceny bitcoinu od března 2017 do března 2018|CoinMarketCap

Ta údajně hýbala cenou bitcoinu svévolně vytvářenými digitálními mincemi s názvem Tether navázanými na dolar, za které prý provozovatelé Bitfinexu mohli skupovat bitcoiny v době hrozícího propadu jeho ceny.

„Za růstem kryptoměn tak vlastně stál jediný velký hráč,“ šířily se titulky odvozené od společného zjištění Johna Griffina z Texaské univerzity a Amina Shamse z Univerzity Ohio. Podezření v této souvislosti posiluje i skutečnost, že majtelé Bitfinexu stojí zároveň i za vznikem Tetheru.

Sama agentura Bloomberg ale vzápětí přinesla pohled odbornice na blockchain Elaine Ouové, podle kterého výzkumníci vycházejí z chybných premis, a sice že jedné jediné bitcoinové adrese připisovaly zásadní vliv na dění na kryptoměnovém trhu. Přitom šlo spíš o místo, kde burza hromadila prostředky svých uživatelů.

Role Tetheru je ve skutečnosti možná přímočařejší a pochopitelnější, než se snaží zjištění amerických akademiků nastínit: mince se zkratkou USDT totiž v praxi fungují podobně jako žetony v kasinu, které lze posléze směnit za standardní peníze. I k tomu slouží zmíněné navázání Tetheru na dolaru v poměru 1:1, byť pevnost takového spojení je rovněž zdrojem vážných pochybností.

Kryptoburzám však Tether v praxi usnadňuje fungování mimo jiné proto, že pro některé z nich je složité získat spolehlivé bankovní spojení kvůli odporu finančních domů ke kryptoměnám, respektive postoji příslušných vlád.

Argumentace „selským rozumem“ proti tezím o manipulaci pokračuje i tím, že nárůst množství vygenerovaného Tetheru v době prudkých cenových výkyvů bitcoinu je logický. Odpovídá prý přívalu nových spekulantů a všeobecnému vyššímu zájmu o obchodování s digitálními mincemi.

Loňská akademická studie Griffina a Shamse nicméně už dříve posloužila jako podklad pro žalobu na provozovatele Bitfinexu kvůli údajné manipulaci trhu.

V dalekosáhlých debatách na toto téma tak bude mít podle všeho poslední slovo až soud amerického státu New York.

Aktuální cenu bitcoinu sledujte zde:

Mezitím lze také spekulovat nad tím, kam se za dva roky obchodování s kryptoměnami posunulo. Tether nadále zůstává významným prvkem burzovní infrastruktury, přibyla mu ale konkurence v podobě dalších digitálních mincí navázaných na dolar.

Na Wall Street se navíc začalo obchodovat s kryptoměnovými deriváty, čímž se splnilo tehdejší přání americké administrativy. Washington doufal, že spuštění obchodů s kontrakty na cenu bitcoinu ze strany největšího provozovatele derivátových burz CME propíchne tehdejší cenovou bublinu ze závěru roku 2017. K tomu opravdu došlo a ani Tether nezabránil postupnému propadu kurzu bitcoinu z 20 tisíc dolarů na 3100 dolarů.