Krypto pod dozorem ČNB? Bezprecedentní regulace obnažuje svá sporná místa

Pro řadu fanoušků bitcoinu je jakákoli regulace v rozporu s jejich světonázorem.

Pro řadu fanoušků bitcoinu je jakákoli regulace v rozporu s jejich světonázorem. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Příprava regulace, která nemá ve světě obdoby, vstoupila do další fáze. Unijní norma zaměřená na kryptoaktiva (MiCA – Markets in Crypto Assets) nedávno získala podobu, na které se v rámci trialogu shodly Evropská komise, Rada EU a europarlament. Teď ale nastává klíčová fáze, která rozhodne, v jaké podobě bude MiCA platit. Jisté je, že tuzemský byznys s digitálními měnami se nově neobejde bez licence České národní banky. Je to však jen jedna z rodících se překážek.

V návrhu i po skončení trialogu zůstala řada problematických míst, která podle expertů mohou přinést více škody než užitku. „Nechápu, jak někdo může MiCA označovat za dobrou věc. Aktuální verze regulace ve skutečnosti dusí inovace a je velmi špatnou zprávou z hlediska svobody,“ napsal na sociální síti LinkedIn právní expert fondu Rockaway Blockchain Oldřich Peslar.

„Výsledek jednání o nařízení MiCA považuji za kompromis. Hlavním přínosem je nastavení jednotných pravidel v oblasti vydávání kryptoaktiv a obchodování s nimi napříč EU. Rovněž vítám, že investoři do kryptoaktiv budou mít možnost seznámit se blíže se základními informacemi o daném aktivu, a tím se lépe vybavit pro případná investorská rozhodnutí,“ popisuje europoslanec Ondřej Kovařík (za ANO), který se na přípravě MiCA podílí.

„Na druhé straně nařízení zavádí řadu nových povinností kupříkladu poskytovatelům služeb spojených s kryptoaktivy, což se může negativně projevit ve vyšších nákladech pro firmy. Za problematický také považuji velice striktní režim nastavený pro stablecoiny,“ dodává.

Připomeňte si principy fungování bitcoinu, kvůli kterým je regulace obtížná:

Přestože text návrhu ještě není zveřejněn, z dostupných informací i zdrojů webu E15.cz vyplývá, že některé nejkritizovanější body ustály i vyjednávání v rámci trialogu. Server E15.cz přináší výběr pětice pasáží, které ještě mohou pro potřeby vymahatelnosti v jednotlivých státech projít změnami.

Krypto versus ESG

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!