Kryptoměnový byznys bude potřebovat licenci od ČNB. Většina firem nepřežije, míní experti

Změny dopadnou i na provozovatele bitcoinových bankomatů.

Změny dopadnou i na provozovatele bitcoinových bankomatů. Zdroj: profimedia

Do dvou let zřejmě začne platit unijní regulace, která výrazně dopadne na místní firmy působící v oblasti virtuálních měn. Týká se zejména provozovatelů kryptoburz, směnáren, bitcoinmatů či vydavatelů tokenů. Experti mluví o dopadech na trh srovnatelných se situací, kdy došlo k zavedení regulace poskytovatelů nebankovních půjček. Čechům se tak nejspíš značně zúží nabídka služeb, díky kterým lze směňovat virtuální měny za koruny v rodném jazyce. Nová pravidla by ale měla přispět podle jejich navrhovatelů mimo jiné k tomu, že méně lidí naletí podvodníkům.

Regulace má podle agentury Bloomberg také geopolitický aspekt. Část států se podle informací Bloombergu kloní k jejímu přijetí ve zrychleném režimu.

Mimo jiné prý na popud šéfky Evropské centrální banky Christine Lagardeové, která vnímá kryptoměny jako možný nástroj obcházení protiruských sankcí. Navzdory tomu, že nejrozšířenější virtuální měny typu bitcoin mají do plně anonymního fungování daleko.

Jak se nyní ČNB staví ke kryptoměnám a k možnosti, že by centrální banka vydávala vlastní digitální měnu:
Video placeholde
Očima guvernéra: Kryptoměny z hlediska ČNB • Videohub

„V současnosti připravované nařízení bude po svém přijetí představovat zásadní změnu v oblasti poskytování služeb spojených s kryptoaktivy v Česku a v Evropské unii. Většina těchto služeb bude nově vyžadovat povolení k činnosti udělené ČNB,“ uvedla mluvčí centrální banky Petra Vodstrčilová.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!