Líný miliardář Cuban prodělal v kryptosvětě. Teď by ho chtěl regulovat

Miliardář a investor Mark Cuban je také majitelem basketbalového týmu Dallas Mavericks.

Miliardář a investor Mark Cuban je také majitelem basketbalového týmu Dallas Mavericks. Zdroj: reuters

Investor a miliardář Mark Cuban
Miliardář Mark Cuban fandí svému basketbalovému klubu Dallas Mavericks.
Jak reálně probíhá a vypadá těžba bitcoinu. Obrovské haly jsou plné speciálních počítačů, které vydávají znatelné množství hluku i odpadního tepla.
Symbol nejpopulárnější kryptoměny bitcoinu
5
Fotogalerie

Americký boháč a investor Mark Cuban volá po přísnější regulaci takzvaných stablecoinů, kryptoměn navázaných například na kurz amerického dolaru. Má k tomu zřejmý důvod – kvůli přiznané vlastní lenosti prodělal na investici do jednoho takového projektu.

Cuban investoval do projektu iron.finance, přesněji do digitální mince iron. Jedná se či už spíše jednalo o stablecoin, jehož hodnota měla být podložena digitální měnou USD Coin a digitálním tokenem iron titanium.

Velcí držitelé tokenů však najednou začali měnit své irony za podkladová aktiva, což vedlo ve středu k výprodeji na trhu s digitálními tokeny iron titanium. A když ostatní držitelé ironu viděli, co se děje, začali i oni požadovat směnu svých tokenů, což propad kryptoměny iron titanium ještě více prohlubovalo.

Cena kryptožetonu iron titanium tak spadla během poměrně krátké chvíle z rekordních 64 dolarů téměř k nule. Důvodem chování velkým majitelů tokenů bylo vybírání zisků po předchozích obchodních transakcích. 

 „Byli jsme svědky toho nejhoršího, co se našemu projektu mohlo přihodit. Byl to doslova run na banku v technologickém světě kryptoměn,“ uvádí se na blogu projektu. Ten pod tlakem nedokázal dodržet směnný poměr stablecoinu iron vůči jeho držitelům.

Ve čtvrtečním rozhovoru pro agenturu Bloomberg byl Cuban sám k sobě kritický. Uvedl, že „byl líný“, když si o stablecoinu iron nezjistil dostatek informací. Zmínil také, že do ironu investoval jen málo peněz a neutrpěl tak citelnou ztrátu.

Zároveň však ve vyjádření pro Bloomberg vyzval americké úřady a politiky, aby jasně stanovili, co je či není stablecoin a jaká aktiva mohou být použita jako podkladové aktivum. 

Stabelcoiny jsou digitální měny, jejichž hodnota je podložena finančními aktivy či tradičními měnami. Mezi nejznámější patří tether a zmíněný USD Coin. Jejich hodnota je navázána v poměru 1 : 1 na americký dolar. To znamená, že emitent takovýchto digitálních měn drží buď stoprocentní, či alespoň částečné rezervy, aby dokázal dodržet směnný poměr a kdykoli vyhovět investorům, pokud projeví zájem o konverzi tokenů. Existují však i stablecoiny, které nejsou kryté ze sta procent, což je případ tokenu iron.

Stablecoiny se hojně využívají v prostředí decentralizovaných financí čili DeFi. Jsou to projekty běžící na blockchainu. Oblast DeFi nabízí investorům a klientům obdobné služby jako tradiční finanční služby – spořicí účty, půjčky, pojištění či burzovní obchody. 

Právě Cuban, který mimo jiné vlastní basketbalový klub Dallas Mavericks, patří mezi velké propagátory DeFi.

Stablecoiny na kryptoměnových burzách slouží například k obchodování s bitcoinem a dalšími kryptoměnami, jejichž kurz kolísá. Lze je také snadno převádět mezi jednotlivými burzami či blockchainovými projekty na rozdíl od případu, kdy by chtěl držitel převádět přímo například dolary.