Blockchainový startup Solana přilákal fondy. Vložily do něj přes 300 milionů dolarů

Solana

Solana Zdroj: Solana

Ethereum
Investice do kryptoměn -  Ethereum
3
Fotogalerie

Americký blockchainový startup Solana Labs, tvůrce kryptoměny solana, dosáhl skvělého úspěchu, když od investorů vybral přes 300 milionů dolarů, více než šest miliard korun. Peníze mají jít na rozvoj aplikací a platforem v oblasti rychle se rozvíjejících decentralizovaných financí, zkráceně DeFi, kterým dosud dominuje populární síť Ethereum.

Namísto akcií, což je tradiční způsob získávání kapitálu, firma prodala digitální tokeny. Nejvíce podle tiskové zprávy zainvestovaly společnosti Andreessen Horowitz, jeden z největších startupových investorů v Silicon Valley, a hedgeový fond Polychain Capital zaměřený na kryptoměny. Solana prodala tokeny právě za 314 159 262,359 dolaru, což je násobek Ludolfova čísla π (pí).

Počátky Solany, která v předchozích dvou investičních kolech získala celkem „jen“ necelých 22 milionů dolarů, sahají do roku 2017. Její zakladatelé včetně generálního ředitele Anatolyho Yakovenka si kladli za cíl vybudovat rychlou a energeticky efektivní blockhainovou síť. Blockchain je druh decentralizované databáze, která uchovává neustále se rozšiřující řetězec záznamů.

Podobně jako Ethereum i Solana dokáže na svém blockchainu provozovat ekosystém řady digitálních projektů. Nejvýznamnějši je využití v oblasti decentralizovaných financí. Ty nabízejí uživatelům obdobné produkty jako tradiční finanční služby – spořicí účty, půjčky, pojištění či burzovní obchody. 

Solana svou síť spustila loni. Zatímco současná kapacita Etherea je 15 transakcí za sekundu, Solana jich dokáže zvládnout okolo 50 tisíc. Tím se blíží například tradiční platební síti Visa, která dokáže zpracovat více než 65 tisíc transakcí za sekundu.

Výhodnější je Solana i z hlediska poplatků – zatímco v případě blockchainu Ethereum se průměrný poplatek za transakci pohybuje okolo šesti dolarů, u Solany činí 0,00001 dolaru. Ethereum se však chystá provést změny, které mají snížit uživatelské náklady a zrychlit transakce.

„Jsme přesvědčeni, že problémy škálovatelnosti a průchodnosti blockchainu jsou vyřešené,“ uvedl v tiskové zprávě Anatoly Yakovenko. „V další fázi chceme nabrat miliardu uživatelů,“ dodal. 

I přes velké ambice má však Solana stále co dělat, aby dohnala Ethereum. V ekosystému Solany již sice běží přes devadesát projektů z oblasti decentralizovaných financí, objem peněz v tomto blockchainu je však zatím výrazně menší – činí necelou miliardu dolarů, zatímco v případě Etherea to je více než 59 miliard dolarů, zhruba 1,2 bilionu korun.

Podobně jako Ethereum i Solana má svůj token, respektive digitální měnu, která budí zájem investorů a spekulantů a která konkuruje bitcoinu. Kryptoměna solana se teď na burzách obchoduje okolo 42 dolarů. Ještě na začátku  roku byl kurz jen 1,50 dolaru. Podle serveru coinmarketcap.com činí celková tržní hodnota kryptoměny solana přibližně 11,5 miliardy dolarů.