Muskův oblíbený Dogecoin sílí. Nyní má o miliardy větší hodnotu než SpaceX

Doge

Doge Zdroj: reddit

SpaceX
Elon Musk
Dogecoin
Dogecoin
Doge
8
Fotogalerie

Dogecoin předběhl SpaceX. Tedy alespoň v celkové tržní hodnotě, která se za poslední týden zdvojnásobila. Kryptoměna inspirovaná memy se ve čtvrtek vyšplhala na 0,60 dolarů, čímž se její tržní kapitalizace zvýšila na 78 miliard dolarů. Tedy více, než odhadované nacenění společnosti SpaceX Elona Muska. Dogecoin je momentálně cennější o čtyři miliardy dolarů.

Takovému výsledku však částečně dopomohl miliardář Elon Musk, který je poměrně velkým propagátorem této kryptoměny prostřednictvím svého twitterového účtu. Minulý týden Musk i naznačil, že se o této kryptoměně zmíní během svého nadcházejícího vystoupení v americké televizní show Saturday Night Live.

Odborníci na kryptoměny tvrdí, že základní technologie a celková užitečnost této „meme“ kryptoměny jsou zcela druhořadé ve srovnání s jinými kryptoměnami, jako je Bitcoin nebo Ethereum. „Pokud jde o nominální hodnotu, je naprostou záhadou, proč dogecoin stále roste. Jedná se prostě o „memovou“ minci bez jakéhokoli vývoje,“ řekl Antony Portno, zakladatel informačního serveru o kryptoměně Traders of Crypto pro deník The Independent. 

Kryptoměnová burza Kraken ve své měsíční zprávě o trhu připisovala čerstvou popularitu dogecoinu především kultuře „memových akcií“, která je poháněná nejrůznějšími online fóry retailových investorů na webech, jako je například Reddit.

„Myslíme si, že se dogecoin v příštích dnech pravděpodobně dostane na jeden dolar. Zároveň se také domníváme, že se v roce 2021 v důsledku rostoucího zájmu sociálních médií zvýší až na 5 dolarů,“ uvedl Jesse Cohen, hlavní analytik Investing.com ve Velké Británii. Mnoho lidí naopak tvrdí, že dogecoinu hrozí podobný cenový propad, který jej potkal v roce 2018. Tehdy jeho cena poklesla o více než 80 procent. 

Dogecoin letos vzrostl o více než osm tisíc procent a v současné době je pátou nejcennější kryptoměnou na světě. Miliardář Elon Musk už investoval hojně do Bitcoinu, ale stejně tak od začátku tohoto roku propaguje i dogecoiny. Ale ani „Dogefather“ by nečekal, že dogecoin za tak krátkou dobu cenově přeskočí jednu z jeho vlastních společností.

Jak vznikl dogecoin?

Video placeholde
Co je kryptoměna Dogecoin? • Videohub