NA TISÍC PROCENT: Kryptoportfolio E15 prudce roste. Vypumpují je spekulanti z Redditu?

Experimentální portfolio E15 nabídlo zhodnocení o téměř 300 procent. Na co se připravit dál?

Experimentální portfolio E15 nabídlo zhodnocení o téměř 300 procent. Na co se připravit dál? Zdroj: e15

Prudký nárůst hodnoty kryptoměn z přelomu roku se příznivě projevil i na hodnotě experimentálního portfolia virtuálních měn, které v červnu 2020 složila redakce deníku E15.

Od červnového sestavení kryptoportfolia se jeho hodnota zvýšila už o téměř 300 procent. Bylo by to ještě více, kdyby se bitcoin vrátil na svá čtyřicetitisícová maxima. Aktuálně se nachází o deset tisíc dolarů níže. Mezitím se ale zdá, že nejrozšířenější kryptoměna dosáhla lokálního vrcholu, září jiné virtuální měny. Cardano a ether meziměsíčně dvojnásobně posílily, zatímco bitcoin vzrostl o padesát procent.

Začíná se tak projevovat role altcoinů, jiných kryptoměn, než je bitcoin. Obvykle platí, že altcoiny během růstového období trhu posilují výrazněji než dominantní bitcoin. Má to však nevýhodu, že v případě propadu mnohdy ještě rychleji klesají. Investory může také mást, že altcoinů existují tisíce druhů a laikům se mezi nimi obtížně rozlišuje. Od altcoinů každopádně čekáme ještě víc. Mnohem víc.

Dovolujeme si doufat, že částečně zopakují jízdu, kterou měl za sebou ether v roce 2017. Zatímco během tohoto mimořádného roku posílil kurz bitcoinu dvacetkrát, cena etheru poskočila stonásobně. Samozřejmě platí, že minulé výnosy v žádném případě nemohou být zárukou těch budoucích, a i proto pojímáme kryptoportfolio v první řadě „jen“ jako investiční experiment. Jsme nicméně velmi zvědaví, jak se jeho hodnota bude vyvíjet dál v době, kdy zavedená burzovní pravidla přepisují uživatelů Redditu.

Pokud by se jim podobně jako akcie GameStopu podařilo „vypumpovat“ ether nebo cardano, portfolio E15 bude vypadat ještě velkolepěji. Jenže to má problém: jen těžko si lze namlouvat, že čekání na zázrak z Redditu představuje udržitelnou investiční strategii.

V dlouhodobém horizontu, na který jsme portfolio kryptoměn nastavili, altcoiny představují stále velmi nevyzpytatelný prvek. Stačí se podívat, jak vypadalo pořadí deseti nejrozšířenějších kryptoměn před necelými osmi lety. Kromě bitcoinu a litecoinu zmizely všechny ostatní „coiny“ v propadlišti historie.

Velkou neznámou také zůstává, zda se do skupování altcoinů pustí i velcí institucionální investoři. Část z nich drží bitcoin jako pojistku před inflací. Zatím ale, zdá se, nenašli důvod, proč si přihodit do portfolia i ether a spol. Nakonec ale stejně třeba bude všechno jinak. Fenoménem, který v době covidové promění svět investic, nutně nemusí být návrat inflace, ale třeba právě kouzla teenagerů z Redditu a TikToku. Třeba bude jasněji u příštího pravidelného reportu, který má vyjít opět za měsíc.