Nejdřív guru, teď kryptošlechtic. Z propagátora pochybné české digitální měny je terč satiry

Dění kolem Kauri nabírá rysy internetového bizáru.

Dění kolem Kauri nabírá rysy internetového bizáru. Zdroj: MÚPI / Mall.tv

Sociálními sítěmi se v době investiční kryptománie šíří odkazy na projekt české kryptoměny Kauri, současně však také varování před podvodem. Za Kauri stojí samozvaný guru osobního rozvoje Jiří Čmolík, držitel anticeny Zlatý bludný balvan z roku 2016 za svou iniciativu Neurorestart nabízející mentální programování pomocí magických technik. Aktuálně Čmolík vystupuje jako propagátor české digitální měny, kterou však prakticky nelze prodat. Na jeho činnost se nyní zaměřili také tvůrci satirického pořadu Mall TV Mikýřova úžasná pouť internetem. Čmolíkovo vystupování i jeho remixy ale baví v první řadě lidi, kteří mu žádné peníze nesvěřili.

Nedávno na projekt Kauri upozornili například provozovatelé bitcoinové směnárny Simplecoin, loni před Čmolíkem varoval odborník na digitální měny Dominik Stroukal. 

S příspěvky propagujícími Kauri se lze setkat mimo jiné kvůli principu affiliate marketingu, který se snaží Čmolík pro svůj projekt využít. Komu se do něj podaří přivést nové „investory“, obdrží provizi. Digitální měna má údajně sloužit na podporu investic skupiny British Asset, jedná se tak o nástroj takzvaného crowdfundingu. Před British Asset vydala Česká národní banka varování už v roce 2017 kvůli chybějícímu povolení k poskytování investičních služeb.

Aktuální rozmach zájmu o bitcoin a další digitální měny opět pomohl přilákat pozornost nezkušených investorů i k projektům typu Kauri. Simplecoin vyjmenovává tři hlavní důvody, proč by si měli lidé investici do Kauri rozmyslet: o British Asset neexistují transparentní záznamy v rejstřících firem ani internetových domén. S Kauri se navíc na žádné zavedené burze neobchoduje (o burze LA Token se dočtete např. zde), digitální měnu údajně fungující na blockchainu Ethereum tak prakticky nelze prodat. V neposledně řadě uvádí Simplecoin, že není jasně známo, kolik Kauri je vlastně v oběhu.

Podívejte se na video:

Řadu dalších informací a satirického ztvárnění Čmolíkových praktik nabízí další díl pořadu Mikýřova úžasná pouť internetem, jenž je ke zhlédnutí výše. Pořad mapuje fenomény, které aktuálně hýbají on-line světem. Tvůrci pořadu si všímají mimo jiné i Čmolíkovy argumentace ve prospěch digitálních měn. Je podobná té, kterou opakují držitelé bitcoinu, a sice že hledají alternativu vůči systému centrálního bankovnictví a měnových manipulací.

Přestože ale Čmolík kritizuje praktiky centrálních bankéřů, sám láká spekulanty na to, že se mu v dohledné době podaří vypumpovat cenu Kauri na pětinásobek. Jeho činnost tak připomíná měnové intervence.

V případě bitcoinu nicméně podobná zastřešující entita – ať už jde o centrální banku, nebo osobu gurua Čmolíka (jak zní titulek starší reportáže Jiřího X. Doležala v Reflexu) – úplně chybí. Ve velmi nestabilním světě kryptoměn přitom bývá podezřelé už samotné tvrzení, že někdo ví, kam se v krátkodobém horizontu cena nějaké digitální měny podívá.