Nejen kryptoměny. Blockchain postupně proniká i do světa bank

Blockchain

Blockchain Zdroj: Profimedia

Technologii blockchain, využívanou převážně pro transakce digitálních měn, postupně zavádí i tradiční bankovní instituce. Rychlý platební systém, který blockchain umožňuje, by se měl výrazněji rozšířit v nadcházejícím desetiletí, vyplývá ze studie poradenské společnosti BDO. Přeměna bankovního sektoru podle ní sice nabídne efektivnější správu finančních produktů a nižší servisní náklady, zároveň si ale vyžádá rozsáhlé legislativní a regulatorní změny.

Ústřední roli v nové éře digitálního bankovnictví budou hrát decentralizované technologie, jako je právě blockchain. Ta slouží jako „účetní kniha“, která v reálném čase a tedy téměř okamžitě zaznamenává finanční transakce. Technologie blockchain rovněž dokáže analyzovat velké objemy dat umožňující lépe porozumět zákazníkům i samotnému trhu.

„Inovativní digitální technologie změní v příštích deseti letech strukturu celého odvětví. Právě blockchain dokáže například významně urychlit tradiční zprostředkovatelskou funkci bankovních institucí,“ uvedl partner BDO Petr Kymlička.

Digitální transformace a nastupující automatizace procesů, které byly dříve vykonávány manuálně, umožní díky algoritmům a výpočetní kapacitě nabízet nejen rychlejší servis, ale i levnější produkty. Klienti bank budou potenciálně moci těžit právě z nižších cen a vyšších výnosů, uvedl člen představenstva Expobank CZ Sridhar Cadambi. Dalším přínosem inovací pro zákazníky bude i možnost lépe se rozhodovat díky většímu přehledu o možnostech, které oblast finančních služeb nabízí.

Zavádění nových technologií do praxe s sebou zároveň přináší i výraznou regulatorní nejistotu. Masovější rozšíření inovací se proto neuskuteční bleskovým tempem. Zdržet by jej totiž měla příprava legislativního rámce, který nastaví pravidla pro spolupráci nebankovních technologií s finančními institucemi za účelem vývoje nových platforem.

Například startupy z oblasti FinTech, tedy finančních technologií, se kterými banky stále častěji spolupracují, budou podle expertů čím dál více usilovat o získání bankovních licencí. Příležitostí pro vstup těchto firem na finanční trh je například i směrnice Evropské unie o platebních službách, známá pod zkratkou PSD2, díky které se do oboru mohou zapojit i firmy z jiných odvětví.

„Přímo v ČR je ale hlavní překážkou pro zavádění nových finančních technologií především konzervativní postoj regulátora bankovního trhu, tedy České národní banky, ale také legislativy i přímo klientů bank,“ dodal Cadambi.