Největší kryptoburza Binance čelí žalobě. Její šéf to odmítá, bitcoin v reakci klesá

Logo kryptoměnové burzy Binance

Logo kryptoměnové burzy Binance Zdroj: profimedia.cz

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) žaluje největší kryptoměnovou burzu Binance a jejího zakladatele a šéfa Changpeng Zhaa. Viní je z porušení federálních zákonů o cenných papírech. S odkazem na soudní záznamy o tom informuje agentura Reuters. Největší kryptoměna bitcoin v reakci oslabuje. Burza obvinění odmítá.

Podle SEC Binance a Zhao nedokázali omezit americkým zákazníkům přístup na svou platformu. Firma mimo jiné porušila pravidla ochrany investorů provozováním neregistrovaných burz, zkreslováním kontrol obchodování a prodejem neregistrovaných cenných papírů.

„Prostřednictvím 13 obvinění tvrdíme, že subjekty Zhao a Binance se zapojily do rozsáhlé sítě podvodů, střetů zájmů, nedostatečného zveřejňování a vypočítavého obcházení zákona,“ uvedl v prohlášení předseda SEC Gary Gensler. Veřejnost by se podle něj měla mít na pozoru před investováním jakéhokoli ze svých těžce vydělaných aktiv s jejich pomocí.

Zhao na twitteru uvedl, že jeho tým věc prověří. Binance popřela obvinění, že uživatelská aktiva byla někdy v ohrožení. Žaloba je podle ní neodůvodněná a firma se bude bránit. Dodala, že se SEC v dobré víře skoro 2,5 roku spolupracovala, a znovu vyzvala americký Kongres, aby vytvořil funkční regulační režim pro digitální aktiva.

Už v březnu Binance a její manažery včetně generálního ředitele Changpeng Zhaa žalovala Americká Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komodity (CFTC). Vinila je z porušení předpisů.

Binance dominuje globálnímu sektoru digitálních aktiv. Její hlavní burza Binance.com je největší světovou kryptoměnovou burzou - loni podle společnosti CryptoCompare zpracovala obchody v hodnotě asi 23 bilionů dolarů (505 bilionů korun).

Kryptoměny dnes po zveřejnění zprávy oslabují. Bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk kolem 18:45 SELČ ztrácí zhruba pět procent na 25.820 dolarů. Druhá největší měna ether odepisuje 4,5 procenta. O více než deset procent dolů zamířily akcie konkurenční burzy Coinbase.