Týden v kryptu: Další bull run přijde z Číny. Vznikl plán na digitální euro

Týden v kryptu

Týden v kryptu Zdroj: grafika e15

Dobrý den, vítejte u shrnutí toho nejdůležitějšího, co se ve světě bitcoinu a etheru v posledních sedmi dnech událo.

Text vznikl ve spolupráci s kryptospace.cz.

O víkendu se v Praze rozjel Prague Blockchain Week, v rámci kterého se koná patnáctka konferencí a nespočet meetupů či posezení u piva.

Stručné shrnutí programu si můžete přečíst TADY.

Trhům se za poslední týden příliš nedařilo. Ačkoli z minulé neděle na pondělí nastal výraznější růst, od té doby většina měn krvácela, i když jen mírně – tržní kapitalizace veškerého krypta za posledních sedm dní klesla o 1,3 procenta na 1,182 bilionu dolarů.

Bitcoin tentokrát za celým trhem podstatně zaostával. Od minulého pondělka odepsal 4,2 procenta, když se jedna mince prodává za 26 822 dolarů.

O něco lépe je na tom ether, který ztratil jen 1,5 procenta a stojí 1872 dolarů.

Vítězů je tento týden z TOP 100 několik, ale zato jsou to silné kousky. Více než rok po kolapsu vykázala například růst o 24 procent Terra Luna Classic a dostala se na valuaci 633 milionů dolarů. Nechám to raději bez komentáře.

O 14,2 procenta vyskočil například Lido a v očekávání dobrých zpráv ze soudního sporu před americkou Komisí pro cenné papíry SEC si téměř 13 procent přidal i token XRP. Na to, že revoluci v bankovnictví slibuje už přes deset let, valuaci 28 miliard dolarů moc nechápu. 

Loserů je také požehnaně, ale vedle blockhainů Kava a Conflux už několik týdnů krvácí již zmiňovaný PEPE. Meme-coin odepsal dalších 18 procent a jeho kapitalizace klesla na 505 milionů dolarů. Je to přitom přesně měsíc od jeho all-time-high, kdy se vyšplhal na 1,8 miliardy dolarů.

Hongkong se otevírá kryptu

Ze zpráv začněme těmi pozitivními, které by, jak v našem sobotním rozhovoru na UTXO uvedl šéf výzkumu projektu CoinBureau Daniel Krupka, mohly nastartovat za pár měsíců nový bull run.

Prvním hybatelem podle Daniela budou tentokrát investoři z Asie. A první viditelnou vlaštovkou je nová regulace přijatá v Hongkongu. Ten má v plánu stát se regionálním hubem pro krypto a fintech obecně, a to přes stále trvající zákaz krypta v kontinentální Číně.

Od začátku června mohou drobní hongkongští investoři nakupovat a prodávat krypto na licencovaných burzách. Ty sice mohou o licenci požádat až od začátku června, ale na její získání mají 18 měsíců, během kterých mohou podnikat. 

Od čtvrtka tak nabírá například burza Huobi. Prvních 16 kryptoměn svým klientům bude nabízet i OKX.

Video placeholde
Kryptopěna 3 aneb O věhlasu pojmu blockchain • Anna Kanta

Jak samy burzy, tak na nich listované tokeny a kryptoměny budou podléhat relativně striktní regulaci. 

Vzniklo už Hong Kong Virtual Asset Consortium a jeho prvním členem se stala burza Huobi. Konsorcium má za cíl vydávat pravidelný rating jednotlivých kryptoměn, podobně jako je to u běžných firem – nejlepší triple A a nejhorší D. 

Všichni teď čekají, co s cenami krypta udělá pověstná čínská láska ke gamblingu. A třeba se trend časem přesune i na kontinent.

Čína zavírá vývojáře

Ne všechny zprávy z asijské velmoci jsou tak růžové, jak se může zdát. Už od minulého týdne zuří panika okolo protokolu Multichain, který funguje jako bridge čili propojení mezi řadou blockchainů. Spekulovalo se, že šéfy Multichainu zatkla hongkongská policie a úřady se údajně mohly dostat i k hardwarovým peněženkám s 1,5 miliardy dolarů.

To se sice neprokázalo, ale panika trvá. Týmy totiž potvrdily, že se jim nedaří spojit se šéfem projektu Žhao-junem. Navíc nemají přístup k potřebným serverům, a tak ukončují přenosy mezi některými, hlavně menšími blockchainy, jako jsou Findora, Dyno Chain, Red Light Chain a další.

Celý seznam si můžete přečíst na Twitteru Multichainu.

Zátah na vedení projektu by mohl být součástí větší akce čínské policie. Podobně ztratily kontakt s vedením společnosti i týmy pracující pro CNHC, která plánovala vytvořit stablecoin čínského jüanu a hongkongského dolaru.

Tři zprávy o stablecoinech

Obliba stablecoinů, které na blockchainu reprezentují 1 : 1 hodnotu nějakého aktiva, většinou dolaru, stále roste. Token USDT společnosti Tether dosáhl historického maxima reprezentující hodnotu 83,6 miliardy dolarů. Představuje tak 7,5 procenta celého market-capu všech kryptoměn. Dvojka USDC má 28,9 miliardy dolarů a trojka, pomalu končící Binance USD, už jen 5,1 miliardy a stále klesá.

V decentralizovaných financích je USDC mnohem důležitější než Tether. A jde tomu vstříc dalším menším krůčkem. Společnost Circle začne tokeny vydávat nativně i na rychle rostoucí druhé vrstvě Etherea Arbitrum. Až dosud byly všechny tokeny na této sítě takzvaně bridgeované (účelem „tokenového mostu“ je umožnit převod aktiv z jednoho blockchainu do druhého – pozn. red.).

A do třetice. MakerDAO se svým stablecoinem DAI nakoupí přes brokera Block Tower Capital americké státní dluhopisy za 1,3 miliardy dolarů. Snaží se tak diverzifikovat rezervy, které DAI zajišťují.

Digitální euro za tři roky

Za zmínku stojí také CBDC, tedy digitální měny centrálních bank. Na podobných projektech pracuje Čína, Austrálie, USA, prostě téměř všichni. A bokem nechce zůstat ani poněkud těžkopádná Evropská unie.

Člen představenstva ECB Fabio Panetta v rozhovoru pro Les Echo nastínil časový plán, se kterým úřady pracují. Podle něj by mohla Evropská komise představit legislativní návrh, který by vytvoření měny umožnil, už v červnu.

V říjnu by pak řídicí rada ECB měla rozhodnout, zda rozjet či nerozjet přípravnou dvou- až tříletou fázi. Pokud vše půjde podle plánu a pokud to odsouhlasí řídicí rada, členské státy i Evropský parlament, mohlo by digitální euro fungovat za tři až čtyři roky. 

Koho zajímají rizika i možné výhody CBDC, může se podívat na rozhovor s Jaromirem Sladkovským z letošního února. Obecně mám pocit, že obavy ze ztráty soukromí citelně převládají nad nějakou formou nadšení.

Bizár na konec

Nikdo neříká, že se kryptoměny nemohou využívat k nelegálním činnostem, ale kritika by měla být alespoň něčím podložená. Často se to neděje a při pohledu na americkou senátorku Elizabeth Warrenovou má člověk pocit, že už se úplně zbláznila.

Nyní podle ní mohou kryptoměny za to, že se do USA vyvezla nebezpečná droga fentanyl za více než půl miliardy dolarů. Takové množství by podle ní mohlo zabít devět miliard lidí a všechno se to platilo, jak jinak, pouze a jen kryptem.

Jako vždy je to trochu jinak. Ano, čínští výrobci opravdu umožňují platbu bitcoinem nebo stablecoiny a někdy je dokonce i preferují. Warrenová trochu zapomněla dodat, že studie společnosti Elliptic, na kterou se odvolává, říká, že sledované čínské společnosti přijaly platby kryptem ve výši pouhých 27 milionů dolarů, což je tak pět procent zmiňované částky. 

Chápu, fentanyl je teď v USA obrovský problém a množství předávkování strmě roste. Ale pokud proběhlo 95 procent plateb v dolarech, co takhle zakázat USD?