Oživení trhu kryptoměn povzbudilo i hlavního výrobce těžebního hardwaru, chystá úpis akcií

Těžba kryptoměn

Těžba kryptoměn Zdroj: profimedia

Počítačové servery pro těžbu bitcoinů v Bitminer Factory
Těžba bitcoinu v Číně
Těžba bitcoinu
Těžba bitcoinu
Těžba bitcoinu
8
Fotogalerie

Dominantní světový výrobce zařízení na těžbu bitcoinu Bitmain oživuje plány na primární úpis akcií (IPO). Zatímco se ale ještě loni v září schylovalo ke vstupu čínské firmy na hongkongskou burzu, ze kterého nakonec sešlo, nyní se Bitmain připravuje na vstup na některou z amerických burz. Tvrdí to zdroje agentury Bloomberg.

Ačkoliv zástupci Bitmainu loni vyplnili potřebné dokumenty pro vstup na hongkongskou burzu, z jejich plánů nakonec sešlo. Nyní už ale za pomoci týmu poradců připravují prodej akcií ve Spojených státech. Úpis by mohl proběhnout ve druhé polovině letošního roku, uvedl Bloomberg. Komisi pro kontrolu cenných papírů USA má Bitmain předat potřebné dokumenty v průběhu července.

Společnost by mohla úpisem získat mezi třemi sty až pěti sty miliony dolarů, uvádí zdroje Bloombergu. Plány vstoupit na hongkongskou burzu přitom byly výrazně ambicióznější, firma chtěla získat tři miliardy dolarů.

Čínský gigant však není jedinou firmou, která zvažovala vstup na burzu v Hongkongu a nyní zvažuje IPO v Americe. Podobně totiž postupuje i menší konkurent Bitmainu Canaan.

Bitmain se připravuje na vstup na americkou burzu v době, kdy cena nejčastěji využívané kryptoměny bitcoin narostla přes deset tisíc dolarů za minci, tedy na nejvyšší hodnotu od loňského března. Čínská firma je hlavním výrobcem a dodavatelem potřebného hardwaru pro těžbu kryptoměn. Podle agentury Bloomberg kontroluje zhruba 80 procent trhu.