Praha jako hlavní město kryptoměn? V české metropoli střídá jedna mezinárodní konference druhou

Praha

Praha Zdroj: profimedia

V posledních měsících se Praha stala významným místem pro konání mezinárodních kryptoměnových akcí. Dnes končí v Kongresovém centru akce Devcon4, která je hlavním místem setkání vývojářů druhé nejrozšířenější kryptoměny ether. Dorazil i samotný její tvůrce Vitalik Buterin. Začátkem října se navíc v hlavním městě konal Hacker Congress Paralelní Polis (HCPP), kde vystoupili odborníci nejen kryptoměnového světa. Výčet větších akcí tím nekončí, koncem měsíce proběhne takzvaná první mezinárodní krypto-bankovní konference.

Devcon patří k významným událostem světa kryptoměn. Předchozí ročníky se konaly ve městech Berlín, Londýn, Šanghaj a Cancún. Během letošního ročníku se Buterin ve svých vystoupeních věnoval přechodu "své" technologie k ekologičtějšímu a flexibilnějšímu modelu těžby kryptoměny a správy jejího ekosystému. Druhý den konference dokonce svou řeč zakončil písní, která hovořila o pohřbených myšlenkách a nápadech za posledních pět let výzkumu a vývoje etherea.

Český kryptoměnový podzim ale odstartovala konference Hacker Congress Paralelní Polis (HCPP), která se konala začátkem října. Letošní ročník byl již pátý v pořadí a postupně získal pozornost mezi kryptoměnovými nadšenci i kryptoanarchisty.

Během třídenní konference vystoupilo 43 řečníků a odborníků z celého světa z různých oblastí. Mezi nejvýznamnější účastníky patřil Nassim Taleb, bývalý obchodník na Wall Street, matematický odborník a esejista, který napsal knihu Černá labuť. Vystoupil na dálku přes Skype a ve své prezentaci se věnoval potenciálu bitcoinu. Vyzdvihoval ho zejména proto, že jde údajně o organickou měnu, kterou oceňují a drží uživatelé dobrovolně a ne na popud státu.

Dalšími významným hostem byl i panamský právník a bojovník za svobodu Adolfo Linares nebo bitcoinový  vývojář a školitel Jimmy Song. Jedním z řečníků byl i autor knihy Bitcoin Standard, Saifedean Ammous.

HCCP a Devcon nebyly letos poslední velké kryptoměnové konference konané v Praze. Další událostí bude "první mezinárodní krypto-bankovní konference". Proběhne koncem listopadu v Empire Hall Slovanského domu na Příkopech.

Organizuje ji začínající společnost XIXOIO. Cílem konference je propojit klasický bankovní a finanční sektor se světem kryptoměn, blockchainu i dalších vln digitalizace. Vystoupí například expertka na blockchain a fintech při Evropské komisi Letitia Seglah, viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl nebo známý kryptoměnový investor a školitel Karel Fillner.

V Praze se daří nejen konferencím a akcím zaměřeným na kryptoměny a blockchain, ale i samotnému využívání virtuálních měn. Oblibě se těší zejména nejpopulárnější kryptoměna bitcoin. Hovoří o tom statistiky portálu Coinmap.org, podle kterého je v hlavním městě téměř 160 obchodů a bankomatů, které tuto měnu podporují. V globálním měřítku patří Praha k vůči bitcoinu vůbec nejvstřícnějším městům.