Raiffeisenbank jim zařízla účty, teď mají české kryptofirmy nové útočiště

Jak si AI představuje bitcoinovou směnárnu.

Jak si AI představuje bitcoinovou směnárnu. Zdroj: Midjourney

Domácí kryptobyznys alespoň pro tuto chvíli zažehnal hrozbu, že se ocitne bez bankovního spojení. Během května doběhla burze Coinmate a směnárnám Simplecoin a Anycoin výpovědní lhůta u Raiffeisenbank. Trojice firem z oboru virtuálních měn však našla finanční útočiště u spořitelního družstva NEY. „Jsme připraveni na to, že tato obchodní aktivita z naší strany bude vyžadovat zvýšenou míru procesních úkonů a zapracování dostatečných kontrolních mechanismů,” uvedl k otevření účtů kryptofirmám ředitel marketingu NEY Pavel Čihák.

Raiffeisenbank zrušila kryptofirmám konta založená ještě u někdejší Equa bank, která byla poslední vůči kryptu relativně vstřícnou bankou v Česku. Po loňské akvizici Equa bank ze strany Raiffeisenbank ale bylo dotčeným firmám zřejmé, že o účet brzy mohou přijít. A to se následně stalo.

„Výpovědní lhůta doběhla a je pravda, že NEY hostí všechny včetně Coinmate. Zároveň naše burza využívá další platební instituce a zákazník nemá žádná omezení,“ vysvětluje Nikos Balamotis, šéf strategie nejvýznamnější české kryptoburzy Coinmate, do které investoval fond Miton C.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!