O účty v Equa bank přišly české směnárny a burzy. Jde nám o bezpečnost, tvrdí banka

Jak si AI představuje bitcoinovou směnárnu.

Jak si AI představuje bitcoinovou směnárnu. Zdroj: Midjourney

Poslední útočiště pro domácí kryptobyznys padlo. Účty založené pod Equa bank, která byla vnímaná jako poslední „crypto-friendly“ banka v Česku, začala mateřská Raiffeisenbank firmám z oboru virtuálních měn rušit. O bankovní konto přišly například zavedené kryptosměnárny či burzy.

Dalo se to čekat. Když se sloučila Equa bank s Raiffeisenbank a na konci loňského roku převzala druhá jmenovaná půl milionu účtů klientů Equa bank, bylo jen otázkou času, než vůči kryptoměnám nepřátelská Raiffeisenbank začne hromadně vypovídat smlouvy firmám, které mají s kryptoměnami co do činění. A už se to děje.

„Equa bank byla poslední bankou, která nesla pochodeň a umožňovala plně legálnímu podnikaní s kryptoměnami, aby mohlo vůbec fungovat, tedy aby mělo v České republice přístup k bankovnictví,“ popisuje situaci ekonom z Metropolitní univerzity Praha Dominik Stroukal.

Nač si dát pozor při investicích do kryptoměn. Podívejte se na video:
Video placeholde
Pět způsobů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

„Účet nám zrušili bez udání důvodu. Ještě nějakou dobu budeme fungovat normálně v rámci výpovědní lhůty. Pak plánujeme využívat služby platebních institucí či spořitelních družstev. Jisté je, že to bude dražší řešení. A nemusí být trvalé. Zašlápnuty mohou být ze strany regulátora i tyto instituce,“ popsal šéf směnárny Simple Coin Pavel Niedoba. Dodává, že se snažil plánované spojení Raiffeisenbank s Equa bank napadnout u antimonopolního úřadu, avšak neuspěl. Jeho společnost patří mezi nejdéle působící kryptofirmy v Česku, funguje od roku 2013.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!