ŘEKLI O BITCOINU: Ozval se i Bill Gates, držitele kryptoměny ale svými výroky nepotěšil

Pokud jste chudší než Elon Musk, měli byste se asi bitcoinu vyvarovat, řekl Bill Gates. Tvrdí, že on sám žádný nevlastní ani neshortuje, zastává prý vůči kryptoměně neutrální postoj. Přesto upozorňuje na její energetickou náročnost. Fungování bitcoinu také údajně může napomáhat kriminálním aktivitám.

Pokud jste chudší než Elon Musk, měli byste se asi bitcoinu vyvarovat, řekl Bill Gates. Tvrdí, že on sám žádný nevlastní ani neshortuje, zastává prý vůči kryptoměně neutrální postoj. Přesto upozorňuje na její energetickou náročnost. Fungování bitcoinu také údajně může napomáhat kriminálním aktivitám. Zdroj: profimedia

„I banány jsou lepší koupě než bitcoin, aspoň mají nějakou vnitřní hodnotu.“ Technologický investor a miliardář Mark Cuban, 2019.
„Kryptoměny nás poněkud zneklidňují. Domnívám se, že transakce s řadou z nich jsou používané hlavně k nelegálnímu financování.“ Ministryně financí USA Janet Yellenová, 2021.
„Bitcoin je v každém případě nástroj spekulace a nestal se měnou, jak někteří předpokládali. Je s ním navíc spojena řada pochybných aktivit včetně praní špinavých peněz.“ Šéfka ECB Christine Lagardeová, 2021.
„Bitcoin je sakra velká inovace. Neexistuje moc alternativ zlata v době, kdy je po nich stále větší poptávka.“ Zakladatel fondu Bridgewater Ray Dalio, 2021.
„Vlastnit bitcoin je něco jako nosit v kapse účet ve švýcarské bance.“ Barack Obama, 2016.
12
Fotogalerie

Z bitcoinu se stal jen těžko ignorovatelný fenomén. Mezi výrazné osobnosti, které se na téma kryptoměny v poslední době vyjádřily, patří kromě Elona Muska i zakladatel Microsoftu Bill Gates. Jejich vnimání digitální měny se ale zásadním způsobem liší, přestože Gates podle svých slov zastává vůči bitcoinu neutrální postoj. Platí tedy, že bitcoin i 12 let po svém vzniku vzbuzuje silně protikladné emoce mezi osobnostmi byznysu nebo politiky. Někdo v něm vidí pochybný projekt bez vnitřní hodnoty, jiný naopak životně důležitou alternativu současného monetárního systému. Prohlédněte si fotogalerii se slavnými výroky o bitcoinu.

Pokud jste chudší než Elon Musk, měli byste se asi bitcoinu vyvarovat, řekl Bill Gates v rozhovoru s agenturou Bloomberg. Tvrdí, že on sám žádný nevlastní ani neshortuje, zastává prý vůči kryptoměně neutrální postoj. Přesto upozorňuje na její energetickou náročnost. Fungování bitcoinu také podle něj může napomáhat kriminálním aktivitám.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kryptoměna světa, nezávislá na centrálních bankách. Loni se cena bitcoinu zhruba zečtyřnásobila. 

Prohlédněte si galerii slavných výroků o bitcoinu:

Bitcoin v poslední době těžil hlavně z poptávky ze strany větších investorů. Významně mu pomáhá i politika centrálních bank a tisk dalších peněz pro boj s koronavirovou krizí, což vyvolává obavy ze zrychlení tempa růstu inflace. Bitcoin zažil prudký růst už v roce 2017, kdy se jeho cena zdvacetinásobila na téměř 20 tisíc dolarů.

V následujícím roce však bitcoin zažil strmý pád a jeho cena se ocitla až v blízkosti 3000 dolarů. Skeptici tvrdí, že situace se nyní opakuje. Prudké výkyvy ceny kryptoměny navíc označují za fundamentální chybu bitcoinu.

Jeho zastánci naopak oponují, že z dlouhodobého hlediska je mnohem důležitější zastropování počtů bitcoinů, což z něj dělá de facto deflační měnu.