INFOGRAFIKA: Muskovy tweety smýkají kryptoměnami, parodický dogecoin pomohly vyhnat na desetinásobek

Ještě více pozornosti než bitcoinu věnuje Elon Musk na Twitteru parodickému dogecoinu.

Ještě více pozornosti než bitcoinu věnuje Elon Musk na Twitteru parodickému dogecoinu. Zdroj: profimedia

Mezi užitečné informační zdroje kryptospekulantů by měl patřit i twitterový účet šéfa Tesly Elona Muska. Ten v poslední době neváhal publikovat řadu příspěvků na téma bitcoinu a parodické kryptoměny dogecoin, což se projevilo i na cenách těchto kryptoměn. Začínají se proto množit názory, že by se Musk kvůli své aktivitě na sociální síti mohl dostat pod drobnohled americké Komise pro kontrolu cenných papírů (SEC). Infografiky E15.cz pro názornost situace zanesly tweety Elona Muska do grafu s vývojem ceny jak bitcoinu, tak i dogecoinu.

Otázka, zda je Musk influencer nebo manipulátor, nemusí být jednoznačná. Jeho aktivita na sociální síti podle expertů napomohla včerejšímu propadu bitcoinu o téměř 20 procent. Tesla přitom nedávno zařadila bitcoin do své firemní rozvahy, oslabení dominantní kryptoměny tedy uškodilo i Muskově firmě.

„Situaci na trhu kryptoměn bych přirovnal k virtuálnímu lesnímu požáru. Dřevo bylo vysušené na troud, a tak stačila jediná jiskra. Tou byl Elon Musk,“ cituje CNBC britského investora a kryptospekulanta Glena Goodmana, který odkazoval na přepálenost cen digitálních mincí.

Zatímco bitcoinu věnoval Musk zatím jen pár tweetů, výrazně větší porci jeho pozornosti si získal projekt dogecoin. Nejde v podstatě o nic jiného než o parodii a kryptoměnové ztvárnění internetového memu.

Vzhledem k jeho v porovnání s bitcoinem zanedbatelné tržní kapitalizaci lze cenu dogecoinu snadněji „vypumpovat“ náhlým zájmem spekulantů.

Muskovy tweety jako by se ale snažily držet parodické intence. Ačkoliv miliardář v červnu oslaví padesát let, slovníkem, narážkami, zkratkami a více či méně povedenými vtípky jako by jeho projevy na téma dogecoinu zapadaly mezi miléniály ze skupiny #WallStreetBets. Interaktivní infografika níže proto znázorňuje obsah jeho tweetů v originálním znění.

„Nedivil bych se ale, kdyby se o celou záležitost kolem Muskových příspěvků na téma kryptoměn zajímala SEC,“ uvedl dřívější pracovník úřadu a nyní partner ve společnosti Linklaters Doug Davison.

Obsah tweetů si zobrazíte po najetí na příslušné místo v grafu:

Podle dalšího bývalého zaměstnance SEC Thomase Gormana by ale miliardář neměl mít důvod k obavám, neboť tweety Elona Muska jen odrážejí jeho osobní přesvědčení.

Musk už měl nicméně v minulosti problémy s regulačními úřady kvůli tomu, že prostřednictvím mikroblogovací služby komentoval plány kolem Tesly.

V srpnu 2018 Musk překvapil finanční trhy, když na Twitteru napsal, že uvažuje o převzetí Tesly a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Dodal, že má pro svůj záměr zajištěno financování a že by za akcie podniku nabídl částku výrazně převyšující jejich tehdejší tržní cenu.

Akcie Tesly v reakci výrazně zpevnily. Později ale Musk uvedl, že s potenciálními investory stále jedná a že zatím žádná dohoda uzavřena nebyla. Akcie proto výrazně klesly. Investoři, kteří je nakoupili po Muskově prvním tweetu, tak mohli utrpět vysokou ztrátu.

Jak vznikl dogecoin

Video placeholde
Co je kryptoměna Dogecoin? • Videohub