Růst kryptoměn naráží na své limity, jsou příliš známé, říká spoluzakladatel Etherea

Vitalik Buterin

Vitalik Buterin Zdroj: profimedia.cz

Tak jak znenadání přišel raketový růst kryptoměn, stejně rychle také odešel. “Technologie blockchain, na které stojí kryptoměny, se blíží svému potenciálu,” řekl pro agenturu Bloomberg Vitalik Buterin, spoluzakladatel Etherea. “Průměrně vzdělaný člověk o blockchainu už minimálně jednou slyšel, proto už žádný růst o tisíc procent nepřijde, není k tomu prostor,” vysvětlil.

Podle Buterina byl dosavadní růst Bitcoinu a dalších kryptoměn založen na marketingu a rozšiřování povědomí o těchto nových technologiích. Tato strategie už ale naráží na své limity. Aby kryptoměny mohly dál růst, musí je jejich majitelé skutečně využívat v reálném životě.

Ether, jednotka kryptoměny, od ledna ztratila 80 procent své hodnoty a nyní se podle směnárny Bitstamp prodává za méně než 250 dolarů. Propad hodnoty Ethera zrychlil v srpnu, kdy některé startupy, které svůj rozvoj hradily veřejnou nabídkou kryptoměn přes blockchain Etherea, zkrachovaly. Stejně tak Etheru neprospěly ani obavy z celkového propadu kryptoměnového trhu, Bitcoin například od ledna klesl o 50 procent.

Podle analytika agentury Bloomberg Mika McGlona může hodnota Etheru dále klesnout až na úroveň 150 dolarů. Důvodem je rostoucí konkurence, volatilita trhu a “dozrávání trhu". Oproti konci roku 2016 je ale hodnota Ethera stále o dva tisíce procent výš.