Goldman Sachs popírá, že ztrácí zájem o bitcoin. Propad kryptoměn zpomalil

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Kryptoměny prožívají bouřlivé dny. Bitcoin a další virtuální měny v uplynulých dnech znatelně ztratily na hodnotě. Výprodej začal po zveřejnění článku na serveru Business Insider o tom, že investiční banka Goldman Sachs odkládá svůj projekt na spuštění obchodů s bitcoinovými deriváty. Sama banka ale nyní informace Business Insideru označuje za fake news. Kurz bitcoinu se po pátečním poledni ustálil pod hladinou 6500 dolarů.

„Nikdy bych nepomyslel, že to uslyším sám sebe říkat, ale zprávy o uložení našich plánů k ledu jsou falešné,“ řekl podle CNBC finanční ředitel Goldman Sachs Martin Chavez. Dodává, že banka pracuje na uvedení finančního derivátu navázaného na bitcoinu.

Chavez ale současně zdůrazňuje, že tento projekt Goldman Sachs nikdy neměl stanoven pevný časový harmonogram.

Trh již nicméně na sdělení Business Insideru v uplynulých dnech zareagoval. Hodnota nejrozšířenější kryptoměny bitcoin poklesla o zhruba tisíc dolarů a pohybuje se na úrovni kolem 6400 dolarů. Ztráty méně rozšířených virtuálních měn v tomto týdnu přesahují dvacet procent.

Celková tržní hodnota všech kryptoměn nyní podle údajů portálu CoinMarketCap dosahuje 202 miliard dolarů (4,5 bilionu korun). Počátkem ledna přitom celková kapitalizace virtuálních měn přesahovala rekordních 821 miliard dolarů (18,2 bilionu korun). Po jejich prudkém zhodnocení v závěru roku 2017 však nastal výrazný propad.