Sháníte kryptoměny? S anonymním nákupem raději příliš nepočítejte

Automat na bitcoin

Automat na bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoinmat
Bitcoinmat
Bitcoinmat
Bitcoinmat
Automat na bitcoin
15
Fotogalerie

Bitcoin a další digitální měny vynikají mimo jiné tím, že toky transakcí jsou prakticky anonymní. Jiná situace ale nastává v případě, kdy si lidé chtějí kryptoměnu teprve koupit. Zájemce se obkvykle musí připravit na to, že od určité částky bude muset dát k dispozici své identifikační údaje.  

K tomu, abyste porozuměli kryptoměnám, nemusíte být hned IT odborník. Nicméně je dobré alespoň trochu vědět, jak bitcoin vlastně funguje. Pokud už ale o blockchainu a dalších vlastnostech virtálních měn máte povědomí, zde najdete stručný přehled metod, jak si virtuální měny pořídit.

Kryptoměny a jejich nákup - co je třeba vědět

  • Budete potřebovat peněženku pro příslušnou kryptoměnu. 
  • Pro nákup si musíte vybrat vhodné místo (burza, směnárna nebo automat). Ne každé nabízí všechny kryptoměny. Liší se i platební metody, ne všude akceptují to, že bydlíte v Česku.
  • Obchoduje se většinou v dolarech nebo eurech. Musíte být tedy schopni své peníze převést na účet burzy, případně zaplatit online platební kartou. To je mnohem rychlejší.
  • Jelikož nakládáte se skutečnými penězi, musí si vás burza nejprve ověřit. To platí i pro směnárny a v omezené míře pro automaty (tam obvykle stačí zadat kontaktní údaje). Postupy verifikace se liší, probíhají různě od naskenování pasu, až po on-line rozhovor přes mobilní aplikaci.
  • Když to všechno zvládnete, pak můžete konečně začít nakupovat bitcoin a další kryptoměny.

Kryptoměny a možnosti nákupu

Existují tři základní způsoby, jak koupit digitální měny. Obecně platí, že rychlost získání bitcoinu či jiných kryptovalut je vykoupena vyššími poplatky či méně výhodným kurzem.

Koupit bitcoin či jinou kryptoměnu od fyzické osoby

Teoreticky nejjednodušší variantou je se domluvit s konkrétním majitelem bitcoinu či dalších kryptoměn, ať vám na nově vygenerovanou adresu kryptoměnu pošle.

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu zde >>>

Samozřejmě za adekvátní peněžní částku odpovídající aktuálním kurzům kryptoměn. Třeba na Facebooku ve skupinách věnovaným bitcoinu nabízí tyto služby řada uživatelů, je třeba ale brát v potaz riziko podvodů.

Bitcoinmaty

Speciální automaty neslouží pouze k nákupu bitcoinů, ale i k jejich rychlému prodeji zpět za koruny a výběru bankovek. To se hodí v případě, kdy potřebujete prodat bitcoin za koruny (téměř) hned a rychle získat hotovost. Nevýhodou je v porovnání s burzami horší kurz. Při směně v hodnotě více než tisíc eur je navíc třeba zadat kontaktní údaje.

Vše o kryptoměnách najdete zde >>>

Samotný převod virtuální měny pak probíhá přes QR kódy, je třeba disponovat také elektronickou peněženkou. Ta funguje jako mobilní aplikace, která na obrazovce telefonu zobrazí QR kód, v němž je vygenerována bitcoinová adresa, kam se mince pošlou. Ten následně zákazník přiloží k naskenování bitcoinmatu, aby přístroj věděl, na kterou adresu bitcoiny vydat.  

Burzy a směnárny kryptoměn

Kdo chce nakoupit bitcoin z pohodlí domova či má zájem o držení většího rejstříku kryptoměn, může se k měně dostat prostřednictvím on-line burzy a směnárny digitálních měn jako SimpleCoin.cz, EasyCoin.cz či Coinmate.io. Výše uvedené burzy a směnárny jsou dostupné i v českém jazyce, respektive mají účty v českých bankách.

Výhodnější způsob koupi kryptoměn může představovat některá ze zahraničních burz. Mezi největší tržiště na světě patří Bitfinex, Bittrex, Binance či Coinbase. Poslední uvedený subjekt akceptuje i platební karty, to nákup virtuálních měn výrazně zrychluje.