Skokan roku. Růst akcií maďarské firmy zahanbuje i bitcoin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: By Rafael Matsunaga (Flickr) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Euforie kolem bitcoinu způsobila, že kryptoměna byla jedním z hlavních témat na letošních vánočních večírcích. Přesto existuje akciový titul, za nímž digitální měna zaostává se značným odstupem.

Akcie maďarské firmy spravující aktiva Konzum Nyrt posílily od začátku roku do poloviny prosince z 0,14 eura nad deset eur, tedy o více než sedm tisíc procent. Tržní hodnota firmy se tak přehoupla přes 200 milionů eur.

Budapešťská firma přitom uvedla vlastní příjmy v prvním pololetí ve výši pouhých 140 tisíc dolarů. Její skupina nicméně zahrnuje síť dceřiných společností působících od turistického ruchu po finance a generujících stonásobně vyšší příjmy.

Akcie společnosti začaly dramaticky růst poté, co podíl ve společnosti koupil v únoru maďarský podnikatel Lorinc Mészáros, který je blízkým přítelem premiéra Viktora Orbána. Je zároveň starostou maďarského Felcsútu, premiérova rodného města. Orbán už v minulosti čelil tlaku opozice, která ho napadala, že Mészáros je jen jeho „bílým koněm“. To ale premiér odmítl.

O Meszárosovi navíc v posledních dnech bylo slyšet i na tuzemském trhu. Společně s Energetickým a průmyslovým holdingem Daniela Křetínského (spoluvlastník vydavatele E15, pozn. red.) totiž Meszáros investoval do získání kontrolního podílu v elektrárně Mátrai Eromu.

„Bitcoin a Konzum jsou srovnatelná aktiva v tom, že investoři je kupují kvůli tomu, že nechtějí promeškat významné zisky, a nikoliv jen kvůli jejich fundamentu,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Zoltán Varga, analytik maďarské makléřské společnosti Equilor.