„Solana is the new Visa“. Blockchainová síť má ambice stát se Visou v kryptosvětě

Solana má velké ambice.

Solana má velké ambice. Zdroj: profimedia

Blockchainová síť Solana má výrazně našlápnuto. Brzy by se mohla stát Visou ve světě kryptoměn a časem by mohla získat podíl na trhu z decentralizované sítě Ethereum. Uvedla to mezinárodní banka Bank of America ve své výzkumné zprávě, o které informuje server Coindesk

Solana se čím dál více blíží tradiční platební síti Visa. Ta zpracuje přibližně 1700 transakcí za vteřinu, teoreticky by za vteřinu zvládla minimálně 24 tisíc transakcí. Blockchainová síť Solana se však oproti Vise chlubí téměř trojnásobným počtem transakcí za vteřinu, protože dokáže zpracovat i 65 tisíc transakcí za vteřinu. 

Analytik Alkesh Shah uvedl, že Solana preferuje škálovatelnost, tedy především rozšiřování služeb a provádění co nejvyššího počtu transakcí za vteřinu. „Solana upřednostňuje škálovatelnost, ale na druhou stranu je méně decentralizovaná a bezpečná, což ilustrovalo několik problémů s výkonem sítě od počátku jejího fungování,“ dodal Shah.

Blockchainová síť Ethereum naopak chce být především plně decentralizovaná a bezpečná, což se ale děje na úkor škálovatelnosti. Ve srovnání se Solanou i Visou dokáže Ethereum zpracovat pouhých dvanáct transakcí za vteřinu. „To již několikrát vedlo k přetížení sítě a transakčním poplatkům, které jsou občas vyšší než hodnota odesílané transakce,“ objasnil Shah.

I přes velké ambice má Solana stále co dělat, aby dohnala Ethereum. To má totiž výhodu, že jako programovatelný blockchain bylo na kryptoměnovém trhu první. Ethereum se navíc do budoucna chystá provést změny, které mají snížit uživatelské náklady a zrychlit transakce. Solaně ale může nahrávat, že má značně serióznější využití. Koncem srpna oznámil poskytovatel finančních dat Pyth Network, že využije blockchain Solany jako své technologické zázemí.