Skupina Miton jde do kryptoměn. Do jejího fondu patří Solana, ale i bitcoin a DeFi projekty

Jeden ze zakladatelů a spolumajitelů Mitonu Ondřej Raška

Jeden ze zakladatelů a spolumajitelů Mitonu Ondřej Raška Zdroj: Miton

Stovky milionů korun již investovali, řádově stejnou sumu mají připravenou. Česká investiční skupina Miton, která patří mezi nejstarší a nejvýznamnější investory na českém internetu, oznámila vznik fondu Miton C zaměřeného na kryptoměny a chytré blockchainy.

Za rozvoj kryptoaktivit Mitonu zodpovídá jeden ze zakládajících partnerů Mitonu Ondřej Raška. Ten věří, že kryptoměny a blockchainy nové generace představují nový internet s tím, že největší přidanou hodnotu budou mít projekty a týmy schopné nabídnout přístupné uživatelské rozhraní.

Přestože do portfolia patří i zavedené virtuální měny jako bitcoin či ether, většina projektů se týká inovací v oblastech decentralizovaných financí (DeFi), nezaměnitelných tokenů (NFT) či digitální identity, které Raška vnímá souhrnně pod označením web3.

Trendy jako NFT či DeFi obvykle používají ke svému fungování blockchain Ethereum. Připomeňte si principy jeho fungování:

Video placeholde
Videoprofil Etherea • Videohub

Tyto oblasti současně obecně nabízejí zajímavá technologická řešení včetně například úročení vkladů výrazně převyšující nabídku, pro nepoučené uživatele jde však často až o příliš nepřehledné řešení. „Věříme, že největší přidanou hodnotu budou mít projekty a týmy, které přiblíží web3 uživatelům. Vstupní brány," upřesnil Raška.

„Chceme spíše méně projektů, kterým budeme mít prostor se věnovat. Takových, které nám dávají osobně smysl, protože se snaží změnit svět k lepšímu. Chceme pracovat s týmy, s nimiž sdílíme hodnoty a pohled na svět. Nemáme žádný horizont, kdy bychom potřebovali získat nějaký výnos nebo zavřít fond,“ doplňuje jeden ze spoluzakladatelů skupiny s tím, že kryptoměny typu bitcoin se nabízely k zařazení do portfolia již v dřívější době, kdy fond vznikal. „Nicméně měny jsou prostě ,náboje ve hře', způsob, jak získat prostředky na podporu web3 projektů," míní Raška.

Miton C není prvním podobným českým kryptofondem. Mezi největší svého druhu v Evropě patří Rockaway Blockchain spravující přes 2,5 miliardy korun. Miton C v něm drží podíl. Oba fondy spojuje důraz na nové trendy typu DeFi a snaha podílet se na budování základní kryptoměnové infrastruktury.

„Bohužel si DeFi prochází porodními bolestmi. Je to stále kód, který i když je transparentní a otevřený, má tu a tam chybu a lidé přijdou o spoustu peněz,“ uvedl již dříve pro deník E15 hlavní analytik Platební instituce Roger Dominik Stroukal.

„Ne že by se to v současném světě finančních derivátů nedělo také, ale přece jen u kryptoměn je cílem právě vyšší bezpečnost, což se zatím neděje. Jsme v dlouhé testovací fázi, ale lidé k tomu přistupují jako k hotovému produktu,“ doplňuje Stroukal.

Obezřetně se odborník na virtuální měny staví také k trendu NFT. „Vše napovídá tomu, že obrovská vlna zájmu o NFT byla zčásti jen odvozená od rostoucího bitcoinu a všeobecné euforie a zčásti je také nepochopením toho, co si člověk ve skutečnosti kupuje. V těchto dvou vlastnostech je to stejné, jako když si lidé kupovali v roce 2017 či 2018 takzvané ICO tokeny, které zase měly představovat spoluvlastnictví rozličných firem a projektů. Investorům ale zůstal jen záznam o tom, že kdysi utratili spoustu peněz. Často ani to,“ napsal Stroukal v červencovém komentáři.

Miton má za sebou mimo jiné úspěšné projekty typu slevového serveru Slevomat.cz, rozvozové služby Dáme jídlo nebo nákupního vyhledávače Heureka.cz. Skupina ale investovala také do drahých kovů a realit.

Výběr investic Miton C

Do portfolia patří tokeny blockchainů nové generace typu Polkadot, Solana, Terra či Compound, stejně jako již zavedené virtuální měny ether a bitcoin. Miton současně sází na rozvoj dosud relativně méně rozšířených projektů:

Marinade

Jeden z takzvaných DeFi projektů na blockchainu Solana. Zároveň patří do padesátky největších DeFi projektů na trhu. Držitelům tokenu SOL, který funguje na Solaně, Marinade umožňuje čerpat obdobu úroků.

Chainkeepers

Projekt ChainKeepers vznikl letos v létě, zaměřuje se na vývoj botů, kteří zvládají vydělávat na nerovnováze v DeFi ekonomice, a tím ji pomáhají zahlazovat. Jde například o využívání rozdílu kurzů mezi decentralizovanými burzami či přebírání půjček nesolventních dlužníků. „Ambicí ChainKeepers je ovládnout do pěti let pět procent objemu v DeFi. To může v absolutních částkách činit až kolem jedné miliardy zobchodovaných dolarů denně,“ říká šéf ChainKeepers Ondřej Vostal.

Index Coop

Globální decentralizovaná organizace (DAO), která vydává a otevřeně spravuje tokenizované kryptoměnové indexy, obdobu akciových indexů. Index Coop v současnosti spravuje zhruba 0,5 miliardy dolarů investovaných uživateli.